Kuka kuuntelisi lasta?

Kirjoittaja työskentelee lastensuojelussa perustamassaan sijaishuollon palveluita tarjoavassa yrityksessä. Koulutukseltaan hän on sosionomi ja tradenomi. Hän on Karkkilan kaupunginvaltuutettu sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen.
20.11. on Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä. Itseasiassa koko viikko on omistettu lasten oikeuksille, ja sen tavoitteena on lisätä tietämystä Lapsen oikeuksien sopimuksesta sekä parantaa lapsen oikeuksien toteutumista.
Meillä lastenkoti Villa Pihkassa Lapsen oikeuksien päivää vietetään vaihtamalla aikuisten ja lasten rooleja; lapset ovat päivän ajan aikuisia ja aikuiset lapsia. Annetuissa raameissa etenevän roolipäivän idea on antaa lapsille päiväksi päätösvalta. Toisaalta heidän pitää myös kantaa vastuu esimerkiksi siitä, että kaikkia huomioidaan, jokaista kuunnellaan ja päivän aikataulut saadaan sopiviksi kaikille. Päivän merkityksellisempi anti on kuitenkin se, miten tämä kasvattaa henkilökuntaamme. Päivä antaa tilaisuuden asettua lapsen asemaan ja pohtia, miltä meidän aikuisten kanssa eläminen ja oleminen lapsesta voi tuntua.
Karkkilan kaupunginvaltuutettu Hannamari Auvinen jätti 28.10. valtuustolle aloitteen, että Karkkila hakeutuisi mukaan UNICEF:n lapsiystävällinen kunta -ohjelmaan. Malli perustuu mm. YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja sen tarkoitus on auttaa kuntia edistämään lasten oikeuksien toteutumista. Lapsiystävällisessä kunnassa edistetään lapsen oikeuksien toteutumista päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa sekä esimerkiksi lapsivaikutusten arviointi otetaan käyttöön kaikessa lapsia koskevissa päätöksissä.
Lasten tulee olla tasa-arvoisia kunnan asukkaita ja ennen kaikkea toisiinsa nähden tasavertaiset mahdollisuudet osallistua. Auvisen aloite on loistava, toivotaan sille menestystä.
Lastensuojelun sijaishuollon palveluita tarjoava yrityksemme suunnittelee laajennusta ja olemme olleet asian myötä yhteyksissä useisiin kuntiin. Löysimme sopivan kiinteistön lastenkodille naapurikunnasta Vihdistä.
Siellä meille näytettiin kuitenkin vahvasti punaista valoa, koulujen kapasiteetti ei kuulemma kestä enempää lapsia. Tavallaan ymmärrän, mutta sitten kuitenkaan en. Sanotaanko Vihdissä näin myös lapsiperheelle, joka harkitsee sinne muuttoa? Mainittakoon vielä, että kunta saa korvaukset koulukuluista sijoittavalta kunnalta. Meille on käynyt hyvin tutuksi myös naapurikuntamme Loppi, sillä ensimmäinen lastenkotimme Villa Pihka sijaitsee Lopen Läyliäisissä. Loppi on osoittanut meille olevansa kaikkien lasten unelmakunta. Kouluissa ei mietitä, mistä kukin tulee ja millaisilla taustoilla, tai sitä, ovatko lapset koulussa muutaman kuukauden vai koko lopun peruskoulun. Kaikkiin panostetaan kuin omiin. Läyliäisissä meidät on otettu vastaan suurella lämmöllä – paikalliset ihmiset ovat avuliaita ja ennakkoluulottomia.
Kunnat voivat julistaa itseään lapsiystävällisiksi kunniksi tai ihan miksi tahansa, mutta vain oikeilla teoilla on merkitystä. Aikuisten on pidettävä lasten puolta ja varmistaa, että ihan jokaisella lapsella on yhtäläiset mahdollisuudet ponnistaa tulevaan lähtökohdistaan riippumatta. Erityisesti valtakunnan politiikassa lapset jäävät mielestäni aivan liian pienelle huomiolle. Viime eduskuntavaalit julistettiin mm. ilmastovaaleiksi, mikä on hyvin tärkeä teema. Itse silti ihmettelen, miten lasten tilanne unohtui muiden teemojen alle. Aivan liian monet lapset ja nuoret voivat pahoin ja ovat ongelmiensa kanssa vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta täysi-ikäisyyden saavutettuaan. Jos lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden syrjäytyjiä, ei heitä kiinnosta aikuisena vähääkään, miten maapallo pelastetaan. Ei ole ilmastotekojen tekijöitä, jos ei ole terveitä vakaita aikuisia.