Ammatillinen koulutus käynnistyy Karkkilassa 2020 – Yhteishaun paikat opintopolkuun vielä tänä syksynä, yhteishaku ensi helmi–maaliskuussa
Karkkilan alueen yrityksillä on ollut jo usean vuoden ajan selkeänä kasvun haasteena pula osaavasta työvoimasta. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän tytäryhtiö Faktia Oy on vastannut tähän haasteeseen yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa kouluttamalla työvoimaa alueen metallialan yrityksille rekrykoulutuskursseilla vuodesta 2016 alkaen. Koulutusten avulla on työllistetty yli 40 työntekijää suoraan yhteistyöyritysten tarpeeseen.
Karkkilassa on kuitenkin noussut esiin tarve kursseja pysyvämmälle koulutukselle. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, muutamat täkäläiset yritykset ja Karkkilan kaupunki ovat suunnitelleet ratkaisua asiaan ja kehittäneet uudenlaisen mallin ammatillisen perustutkinnon käynnistämiseksi Karkkilassa. Päävastuussa koulutuksen suunnittelusta on ollut koulutuskuntayhtymä. Koulutussuunnittelu on edennyt siten, että koulutuskuntayhtymän edustajat ovat tavanneet sekä Karkkilan kaupungin edustajien että hankkeeseen sitoutuneiden yritysten edustajien kanssa. Hankkeessa ovat mukana SEW, Mansner, MeriMet, Hitsaus- ja Rakennustyö Aho, K. Suilo ja Tekopa.
Karkkilan kaupungin päätöksenteossa asia tulee valtuuston talousarvioon, mutta valmistelussa on jo varattu tarvittava rahoitus vuodelle 2020 ja asian etenemistä on linjattu Karkkilan kaupunginhallituksessa. Ratkaiseva päivä koulutuksen osalta oli 28.8.2019, jolloin Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän hallitus päätti, että suunniteltu ammatillinen koulutus voidaan järjestää Karkkilassa.
Koulutuksen kustannuksista ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta päävastuun niistä kantavat mukana olevat yritykset sekä Karkkilan kaupunki, joka tarjoaa opiskelulle tilat ja opiskelijoille ruokailun. Myös keskustelut Opetusministeriön mahdollisesta taloudellisesta tuesta on aloitettu.
– Hanke ei ole kuitenkaan ministeriön rahojen varassa, sanoo Karkkilan kaupunginjohtaja Tuija Telén.
Pilottihankkeena kone- ja tuotantotekniikan ammatillinen perustutkinto Karkkilassa
Kone- ja tuotantotekniikan ammatillinen perustutkinto käynnistyy Karkkilassa elokuussa 2020, ja paikat tulevat hakuun ensi kevään yhteishaussa. Myös itse koulutus tehdään vahvassa yhteistyössä, joka hyödyntää ammatillisen koulutuksen reformin uusia mahdollisuuksia.
Uusi laki sallii kouluttajalle yhtymäjohtaja Maaria Silviuksen mukaan enemmän vapautta koulutuksen sisällön ja koulutustavan suunnitteluun. Siten opiskelu voidaan tarvittaessa räätälöidä yritysten tarpeiden pohjalta.
Lähiopetusta annetaan osin Karkkilassa ja kalustoa vaativalta osalta Forssassa. Suuri osa koulutuksesta tapahtuu yrityksissä, jotka sitoutuvat kouluttamaan ja ohjaamaan opiskelijoita koulutus- tai oppisopimuksella koulutuksen alusta alkaen yksilöllisten suunnitelmien mukaan. Yhteisten tutkinnon osien soveltuva opetus pidetään Karkkilan lukiossa. Opiskelijoille järjestetään tarvittaessa kuljetus Forssassa tapahtuville lähijaksoille. Koulutuskuntayhtymä järjestää normaalin ohjauksen ja ammattiaineiden opetuksen sekä verkko-opintomahdollisuudet yhteisiin tutkinnon osiin. Kyseessä on pilotointi ja koko Suomen tasolla aivan uudenlainen yhteistyötoteutus.
”Uusi avaus kaupungilta”
– Karkkilan kaupungille tämä on aivan loistava askel kohti kasvun tulevaisuutta. Kaikki kansainväliset ja kotimaiset esimerkit todistavat, että ne kaupungit menestyvät, joissa on panostettu koulutukseen. Tämä avaus on kaupungin näkökulmasta paitsi elinkeino- ja kasvupolitiikkaa, myös vahvasti hyvinvointipolitiikkaa; kyllä nuorten tulevaisuuden suunnittelua varmasti helpottaa, että meillä on nyt ammatillisen koulutuksen vaihtoehto myös Karkkilassa, Tuija Telén iloitsee.
Suomen opetusministerinä suunnittelun alkaessa toiminut forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen on uudesta toimintamallista innoissaan. – Tämä on loistava osoitus, miten alueella voidaan ottaa tulevaisuus omiin käsiin. Tämä antaa hienoa mallia myös muualle Suomeen ja osoittaa, miten ammatillinen koulutus taipuu joustavasti vastaamaan uusiin osaamistarpeisiin. Täytyy samalla todeta, että olen aidosti yllättynyt, miten nopeasti asia eteni. Onneksi olkoon Karkkila ja Lounais-Häme!
Tavoitteena 15–20 opiskelijaa
Sekä mukana olevien yritysten että koulutuskuntayhtymän edustajat uskovat, että uusi koulutusmalli ja sitä kautta metalliala houkuttavat karkkilaisia nuoria. Tavoitteena on saada koulutukseen 15–20 opiskelijaa. Kaikki yritysten edustajat odottavat innolla tulevaa.
Kone- ja tuotantotekniikan ammatillisen perustutkinnon markkinointi aloitetaan välittömästi. Siitä informoidaan ensisijaisesti koteihin, kouluihin ja yrityksiin, myös kuntarajojen ulkopuolelle. – Tämä ei ole mikään sisäpiirin juttu, vaan koulutus on jatkossa avoin kaikille yrityksille, lehtori Markus Lindqvist sanoi.
Jos tämä pilottihanke onnistuu, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä ei nähty esteitä laajentaa mallia myös muille aloille. – Emme suinkaan lyö jarruja päälle, jos ensimmäinen kurssi ei vetäisikään runsaasti opiskelijoita, totesi yrityspalvelupäällikkö Mika Palanen.