Ammattikoulutus etenee Karkkilassa

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, muutamat karkkilalaiset yritykset ja Karkkilan kaupunki kehittivät uudenlaisen mallin kone- ja tuotantotekniikan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen. Koulutus, joka alkoi viime syksynä, käsittää teoriaopintoja, käytännön koulutusta ja yhteisen tutkinnon osia (YTO) Karkkilan lukiossa. Koulutuksen aloitti yksitoista oppilasta, joista yhdeksän jatkaa edelleen. Maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia laajoine rajoituksineen muutti kuitenkin koulutuksen painotuksia.
– Syksyllä päästiin opiskelemaan suunnitelmien mukaan siten, että viikossa oli pari lähipäivää Karkkilassa ja kolme Forssassa. Koronatilanteen vaikeutuessa mukaan tulivat etäopinnot, kertoo lehtori Markus Lindqvist Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymästä.
Tähän mennessä on opiskeltu valmistustyötehtävissä toimimisen sekä asennuksen ja automaation tutkinnon osat. Näihin kuuluu muun muassa hitsausta, koneistusta, käsityökalujen käyttöä ja teknistä piirustusta. Niin ikään on opeteltu koneen osien asennusta, hydrauliikkaa pneumatiikkaa sekä sähköasennuksien perustietoja.
Lähiopiskelua ja etätunteja
Opiskelijoille on varattu luokkahuone Karkkilan kaupungintalolta, mutta pandemiatilanteen takia lähiopiskelu on vaihtunut paljolti etätunneiksi. Etänä on opiskeltu esimerkiksi ruotsin kurssi lukiossa ja osittain automaation tutkinnon osa.– Onneksi Forssassa on ollut koronan suhteen rauhallisempaa, ja oppilaitoksemme on pystynyt toteuttamaan lähiopintoja niin sanotulla hybridimallilla. Tässä enimmillään kymmenen hengen ryhmät ovat vuorotellen lähiopetuksessa. Karkkilan ryhmä on siis päässyt lähiopintojen pariin Forssaan kaksi kertaa viikossa, Lindqvist kertoo.
Lehtori Markus Lindqvist ei osaa arvioida, miten korona etätunteineen on vaikuttanut opiskelumotivaatioon.
– Joku voi pitää siitä, ettei tarvitse lähteä joka päivä vaikkapa Forssaan. Joka tapauksessa oppilaat ovat osoittautuneet hyvin tunnollisiksi.
Tutkinto jatkuu siten, että tällä viikolla on ruotsin koe, johon opiskelijat saivat kaksi päivää aikaa valmistautua. Perjantaina alkavaan lukion jaksoon kuuluu englantia, matematiikkaa ja äidinkieltä. Lisäksi osa alkaa opiskella koneistusta ja pienempi osa hitsausta. Tämä kaikki on etäopiskelua.
Kesällä siirrytään yrityksiin
Juhannuksen jälkeen opiskelijat siirtyvät yrityksiin jatkamaan opintoja.
– Kesäksi olisi tarkoitus saada heille oppisopimukset ja niihin jatkoa syksyllä tai sitten vaihto koulutussopimukseen. Joka tapauksessa opiskelijat ovat yrityksissä tutkinnon suorittamisen loppuun saakka, Lindqvist sanoo.
Karkkilan ryhmää ovat opettaneet Markus Lindqvistin lisäksi Terho Nääppä, Johan Ahponen ja Tuomo Perkonoja sekä lukion puolelta ruotsin opettaja Jenni Sinkko. Opiskelijoilla on myös käytössä lukion kuraattori ja terveydenhoitaja tarpeen mukaan.
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelu on edennyt Markus Lindqvistin mielestä suunnitelmien mukaan. Hän antaa asioiden järjestelystä erityiskiitokset Karkkilan kaupungille, varsinkin Birgitta Holttiselle.
– Korona on tietenkin vaikuttanut kaikkeen, ja esimerkiksi yritysvierailuja emme ole voineet tehdä. Toivottavasti nämä onnistuvat nyt kevään aikana. Muuten kaikki on edennyt aikataulussa, Markus Lindqvist kiittelee.
– Ammatillisen tutkinnon suorittajat opiskelevat osin samoissa ja osin omissa ryhmissään. Toistaiseksi on ollut vasta yksi ruotsin kurssi, joka on yhä kesken, joten en osaa vielä tarkemmin kuvata opintojen etenemistä. Kokemuksia kertynee kesälomaan mennessä enemmän., kertoo Lukion rehtori Juha Kujanpää.
– Tärkeää on varmistaa toiminnan riittävä resursointi, ja näin on kyllä ollutkin, Kujanpää toteaa.