Aseman Taidelaiturille tullaan ympäri maata
Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti yhdistetään myös Hotelli Punkaharjun ostamiseen.


Elokuisena sunnuntaina Punkaharjun yllä paistaa aurinko. Päivä on mitä parhain tutustua Aseman Taidelaituriin ja sen satoihin ja taas satoihin taideteoksiin. Maalauksia, lasiesineitä ja erikokoisia veistoksia on sijoitettu sekä Punkaharjun entiseen asemataloon ja sen piharakennuksiin että ympäri parin hehtaarin laajuista tonttia.
Kun vielä oppaaksi saadaan toinen paikan omistajista, Mikko Ranta-Huitti, luvassa on takuulla mielenkiintoinen aamupäivä. Mikko kertoo, että asemarakennus valmistui vuonna 1908, jolloin Punkaharju jo tunnettiin ainutlaatuisen kauniina matkailuseutuna. Asematalon suuri yli 400 neliön koko selittynee juuri turismin tuomilla matkustajilla.
Valtion Rautatiet luopui kiinteistöstä 1960-luvulla, ja se siirtyi Metsähallitukselle. Loppilaiset Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti ostivat kiinteistön vuonna 2016 ja alkoivat rakentaa sekä ulko- että sisätiloihin taidekeskusta. Ja todellinen keskus paikka onkin. Aseman seinillä on luonnollisesti runsaasti Ilmari Huitin maalauksia, mutta myös muiden tunnettujen ja vähemmän tiedettyjen taiteilijoiden töitä. Niitä on niin runsaasti, että tarjontaan ehtii tehdä parissa tunnissa vain yleissilmäyksen. Mikko Ranta-Huitti tuntee joka ikisen työn, niiden tekijän ja taustan. Tuolla on Miina Äkkijyrkän veistoksia, tuolla taas Kaapo Wirtasen maalauksia. Nimiä vilahtelee sellaiseen tahtiin, ettei kirjoittaa ehdi. Mieleen tarttuvat ainakin Aimo Okkolin, Anuk Pesonen, Jaakko ja Olga Blókh, Matti Pakalen, Tommi Toija ja moni muu.

Ulkoa löytyy muiden muaassa myös karkkilalaista kädentaitoa. Kuvanveistäjä Pekka Lappalaisen metalliveistokset seisovat jylhän komeina puutarhan vehreydessä kuin kotiin asettuneina.
Mikko Ranta-Huitti ja Hannu Huitti omistavat 95 prosenttia kaikista Aseman Taidelaiturin töistä. Kun katsoo taiteilijanimiä ja vaikkapa ulkona olevien suurtenkin veistosten määrää, voi vain arvailla, millaisella summalla isännät ovat vuosien varrella taidetta ostaneet. Mikko myöntää, että he ovat taidemesenaatteja.
– Hankimme tänne ainoastaan tuntemiemme taiteilijoiden töitä, hän täsmentää.
Osa Taidelaiturin töistä on vierailevilta taiteilijoilta kesän myyntinäyttelyssä, ja myydyistä töistä peritään vain nimellinen provisio.
– Haluamme auttaa aloittavia taiteilijoita pääsemään urallaan eteenpäin ja saamaan töitään ja nimeään esille.
Aseman Taidelaituri onkin heille hyvä ponnahduslauta, sillä se on jo löytänyt paikkansa merkittävänä vierailukohteena. Tänä kesänä siihen ja sen taiteeseen on tutustunut noin 25 000 ihmistä.
Taidelaiturille alkaa saapua väkeä tipoittain.
– Tänne tullaan jopa tilausbusseilla, mutta monet käyttävät junaa, Mikko Ranta-Huitti sanoo.
Toden totta, Parikkala ja Savonlinnan välillä kulkeva paikallisjuna pysähtyy Punkaharjun asemalla peräti 12 kertaa päivässä. Vierailijoita on käynyt paljon Vihdistä, Lopelta ja Karkkilasta.
– Mekin käytämme junaa, kun tulemme tänne Helsingistä. Matka taittuu yhdellä junanvaihdolla muutamassa tunnissa.
Ostaako Hotelli Punkaharju vai ei?

Mikolla ja Hannulla riittää aikaa ja energiaa Taidelaiturin ja varsinaisen leipätyön, ison maatilan pyörittämiseen. Lisäksi heillä on kaupunkiasunto Helsingin Kruununhaassa, ja ovatpa he tuttu näky tämän tästä Karkkilassakin. Lisäksi heidät yhdistetään Saimi Hoyerin pyörittämään Hotelli Punkaharjuun, jonka ostamista konkurssipesältä he ovat suunnitelleet. Miehet ovat nousseet asian tiimoilta esille monissa valtakunnan tiedotusvälineissä.
– Mediassa on kerrottu asiasta virheellisesti. Totta on, että me esitimme hotellista korkeimman huudon, mutta mahdolliset kaupat ovat vielä kesken, Mikko Ranta-Huitti toppuuttelee.
Nyt he keskittyvät Aseman Taidelaituriin, josta kehkeytynyt paitsi suosittu matkailukohde, myös koko kylän kohtaamispaikka.
– Täällä me viihdytään taas koko kesä!