Asukkaat pääsivät esittämään ideansa kaupungin liikkumispalveluista
Sisäiseen liikenteeseen kaivataan lisää selkeyttä.

Karkkilalaisilla oli mahdollisuus vaikuttaa kaupungin liikkumispalvelujen kehittämiseen Nyhkälän koululla järjestetyssä ideointityöpajassa keskiviikkona. Karkkila on mukana Smart Countryside Mobility -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa harvempaan asuttujen alueiden elinvoimaisuutta sekä yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Työpajaan osallistui parikymmentä henkilöä kaikenikäisistä kansalaisista kaupungin työntekijöihin ja luottamushenkilöihin. Tilaisuuden järjestivät Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Karkkilan kaupunki.
Tietoja karkkilalaisten liikkumistottumuksista ja kokemuksia erilaisten kulkuvälineiden käytöstä kerättiin asukaskyselyllä ja teemahaastatteluilla viime keväänä ja kesänä.
– Karkkilassa ovat nousseet esille erityisesti heikentyneet pidemmän matkan bussiyhteydet sekä pyöräily, pyörätiet ja kevyen liikenteen väylien kunto. Myös taksin saaminen koettiin vaikeaksi. Nämä päätettiin kuitenkin rajata pois suunnittelusta, sillä niiden ratkaisut eivät ole välttämättä karkkilalaisten itsensä käsissä, selittivät Jaakko Hannula ja Raija Kaljunen Laurea-ammattikorkeakoulusta.
Huomio kiinnittyi sen sijaan uusien liikkumispalvelujen suunnitteluun sekä Höökikyyti-palvelun kehittämiseen. Syntyi jonkin verran kritiikkiä siitä, että aihe oli rajattu suppeaksi. Aikaan saatiin kuitenkin hyvää ja aktiivista keskustelua, ja parituntinen vierähti työpajassa nopeasti.
– Tavoitteena on lisätä Karkkilan houkuttelevuutta ja pohtia tapoja, joilla oman auton käyttöä voisi vähentää.
Työpajan ryhmissä pohdittiin erilaisia liikkumistapoja ja sitä, kuinka nykytarjontaa voisi tuoda paremmin ihmisten tietoisuuteen tai kehittää. Höökikyydin osalta monissa vastauksissa esille nousivat aikataulujen ja reittien epäselvyydet. Moni ei tiedä, milloin ja missä autot kulkevat.
Ryhmiltä tuli ideoita reittien selkeyttämiseen ja sähköisiin sovelluksiin, joissa reitit ja aikataulut olisivat esillä ja jonka kautta voisi myös ostaa lippuja. Toisaalta pohdittiin, kuinka sähköisten palveluiden käyttö onnistuisi ikäihmisiltä. Koettiin tärkeänä, että liput voisi ostaa edelleen myös käteisellä.
Omalla autolla liikkumista korvaamaan on esitetty esimerkiksi kaupunkipyöriä tai -sähköpotkulautoja. Työpajan osallistujien mielestä ennen niiden käyttöönottoa on kuitenkin syytä kunnostaa kevyen liikenteen väylät. Lisäksi kehiteltiin ajatusta palvelubussista, joka tulisi tulisikin asiakkaiden luokse, eikä toisin päin.
Projektipäällikkö Harri Miinin Metropolia Ammattikorkeakoulusta kertoi, että Karkkilan liikkumispalveluita aletaan suunnitella kyselyjen ja työpajassa esitettyjen ajatusten pohjalta.
– Ideoita lähdetään jatkojalostamaan kaupungin kanssa. Hankkeessa ovat Karkkilan lisäksi mukana Raasepori ja Järvenpää, joissa olemme järjestäneet vastaavia tilaisuuksia. Näissä saatuja ideoita voidaan hyödyntää myös muualla. Tarkoitus olisi saada jalostetut ideat esille jonnekin päin Karkkilaa joko loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa.
– Liikkumistarpeet ovat pienillä paikkakunnilla hyvin erilaisia kuin suuremmissa kaupungeissa. Projektimme on herättänyt paljon huomiota myös ulkomailla, kuten Wienissä, Turkissa ja Saksassa. Olemme huomanneet, että maaseutumaisemmilla paikkakunnilla liikkumistarpeet ovat hyvin samankaltaiset maasta riippumatta.