Botoxia käytetään myös hampaiden narskuttelun hoitoon Sateenkaaren Hammas ensimmäisiä botox-asemia Suomessa

Botuliinitoksiinin, lyhyemmin botoxin, vaikutukset on totuttu näkemään ihmisen ulkonäössä. Lihasten supistusvoimaa vähentävällä aineella esimerkiksi oikaistaan otsaryppyjä. Botuliinitoksiinia käytetään kuitenkin myös terveydenhoidossa, ja aivan viime aikoina se on vallannut alaa hammaslääketieteessä. Botoxin on todettu helpottavan merkittävästi bruksismia eli hampaiden narskuttelua. Bruksismi on kiusallinen, usein jopa haitallinen vaiva, joka saattaa aiheuttaa hampaiden lohkeilua, pään- ja niskasärkyä tai nivelvaivoja. Useimmiten yöllä tapahtuvaa narskuttelua voi lieventää hammaskiskoilla tai purentalihasten hieronnalla.
– Botuliinitoksiini estää osan lihasten hermoliitosten toiminnasta. Vaikka lihakset toimivat edelleen normaalisti, niiden liiallinen yliaktiivisuus voi botoxin avulla hävitä kokonaan, sanoo yrittäjä ja suuhygienisti Kreetta Aulaskari Sateenkaaren Hammas Oy:stä.
Sateenkaaren Hammas on ensimmäisiä botox-hoitoa antavia hammaslääkäriasemia Suomessa. Ulkomailta saadut hyvät kokemukset innostivat Aulaskaria tuomaan hoidon hänen yrityksensä palveluihin.
Yrityksessä työskentelevä Ville Kaipainen on yksi botox-hoitoihin erikoistuneista hammaslääkäreistä. Hän kertoo, että hoidossa annetaan pistokset purentalihaksiin molemmin puolin leukaa.
– Yksi hoitokerta yleensä riittää, ja sen teho kestää puoli vuotta. Tässä ajassa narskuttelu useimmilla loppuu, eikä pistoksia enää tarvita. Joissakin tapauksissa hoito voidaan uusia muutaman vuoden kuluttua, Ville Kaipainen sanoo.
Botox-hoitokerran hinta on viisi sataa euroa, ja suunnilleen saman verran maksaa purentakisko.
Hampaat kuntoon myös koronan aikana
Sateenkaaren Hammas perusti toimipisteen Karkkilaan keväällä. Se palvelee myös hammaslääkäriasemillaan Nummelassa ja Lohjalla. Yrityksen palkkalistoilla on kolme hammaslääkäriä ja kaksi suuhygienistiä.
Yrittäjä Kreetta Aulaskari kertoo, että keväällä alkanut koronaepidemia pelotti varsinkin vanhemman väen aluksi koteihinsa. Kesän aikana tilanne normalisoitui, ja ihmiset ovat rohjenneet tulla jälleen turvallisin mielin hoidattamaan hampaitaan.
– Hampaiden kunto vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin ja on erittäin tärkeätä pitää hampaat koko ajan kunnossa, Kreetta Aulaskari rohkaisee.