Fagerkullan asukkaita tunnistettiin vanhoista valokuvista
Nimiä puuttuu vielä erityisesti vanhimmista kuvista.

Galleria Bremerin valokuvanäyttely esitteli asuinalueen historiaa ja nykypäivää. Kuvat olivat Karkkilan ruukkimuseon kokoelmista, Tiina Valpolan arkistosta ja alueen asukkaiden kotialbumeista. Museo on kartoittanut kuvissa esiintyviä henkilöitä, mutta kaikkien henkilöllisyydestä ei ole tietoa. Bremerissä järjestettiinkin ilta, jossa ihmiset pääsivät tunnistamaan kuvien henkilöitä.
– Olemme saaneet nimiä aika hyvin tietoomme. Eniten niitä puuttuu 1800-luvun lopun kuvista, kertoivat museonjohtaja Tommi Kuutsa ja museoamanuenssi Janne Viitala.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat Tiina Valpola ja Pirkko Siitari.
– Näyttely kuvastaa hyvin alueen kehittymistä tehtaan työntekijöiden asuinalueesta nykypäivään. Merkittävänä osana siinä olivat 1920-luvulla rakennetut tyyppitalot. Fagerkulla on kiinnostava alue erityisesti siksi, että vaikka taloissa asui aikoinaan useampia perheitä samaan aikaan ja rakentaminen oli kaavamaista ja urbaania, he pääsivät kokemaan samalla omakotimaista asumista. Pihat olivat isoja, oli marjapensaita ja hedelmäpuita, totesi Valpola.
– Olen asunut alueella 1980-luvulta lähtien ja tunnistan monia kuvissa esiintyviä henkilöitä. Olen kuitenkin perehtynyt enemmän alueen rakennuskantaan ja sen historiaan. Esimerkiksi Kellarikuopalta kerrotaan paljon tarinoita ryypiskelystä ja kortinpeluusta, mutta kuvissa näkyy, että se ei ole koko totuus. Siellä vietettiin aikaa muutenkin, myös lasten kanssa, kertoi Valpola.
Suuren osan näyttelyn kuvista on ottanut Fagerkullassa asunut valokuvaaja Matti Koivumäki.
– Näyttelyssä käyneet koululaiset kommentoivat, että onpas hienosti otettuja dronekuvia. Todellisuudessa Koivumäki otti ne puun latvasta 1980-luvulla, Tommi Kuutsa sanoi.
Näyttelyssä ovat päässeet esille myös alueen nykyiset asukkaat, joita kuvasi Milla Putkonen. Lisäksi esillä oli Fagerkullassa asuvien kuvataiteilijoiden Jukka Järvisen, Juhana Moisanderin ja Nelli Palomäen teoksia.
Bremerissä nähdään keväällä lisää Karkkilaan liittyvää kuvamateriaalia Rafael Roosin Högfors-aiheisin valokuvin.