Galleria Bremerissä Heljä Liukko-Sundströmin upea näyttely
Keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundströmin keramiikkataidenäyttely Saveen sidotut avattiin Galleria Bremerissä viime lauantaina. Ja millainen näyttely! Gallerian seinille ja lattioille asetellut vuosikymmenien varrella syntyneet keramiikkatyöt mykistävät kauneudellaan, ideoillaan ja puhuttelevuudellaan. Kaikille tuttujen Heljän pupujen lisäksi voi huokailla esimerkiksi uskomattoman upean kalamaailman äärellä, jolle on omistettu kokonainen huone. Osa uniikkitöistä, joita on näyttelyssä muuten useita, on ihastuttanut ihmisiä ympäri maailmaa, ja elokuussa Heljä Liukko-Sundström vie taidettaan näytteille Shanghaihin. Kaunis linnusta innotuksensa saanut kastemalja kuuluu Olarin kirkon kalustoon, ja Suojassa enkelien -työ sen vieressä sopisi vaikkapa alttaritauluksi. Myös astioilla on tärkeä rooli Liukko-Sundströmin tuotannossa.
– Ihmiset muistavat lapsuutensa kahvikupit ja lautaset jopa paremmin kuin seinien taulut, sillä niiltä syödään ja juodaan ja niitä kosketellaan, taitelija filosofoi.
Museojohtaja Tommi Kuutsan avaussanojen ja Soile Närhin harmonikkaesityksen jälkeen taiteilija sai syntymäpäiväonnittelut tyttäreltään ja tämän tyttäreltä. Puheessaan Liukko-Sundström kiitti paikalle saapunutta oppilastaan ja pitkäaikaista yhteistyökumppaniaan arkkitehti Olli Vasaa sekä näyttämömestari Arvo Kemppiä, joka on pystyttänyt monta monituista Heljän näyttelyä. Vasa on suunnitellut myös Atelje Heljän Humppilaan.
Taiteilija ihastui Karkkilaan
Vähintään yhtä paljon kuin Liukko-Sundströmin töitä, ihailla voi taiteilijan elämänasennetta, energisyyttä, avarakatseisuutta ja reilua suorapuheisuutta.
– Sukella rohkeasti uuteen, ole utelias äläkä keksi tekosyitä, sillä ikä ole este millekään, jos vain pää pelaa, 81 vuotta täyttänyt Liukko-Sundström kehotti.
Hän kertoi ajaneensa 14 vuoden ajan Helsinki–Humppila-väliä ja ohittaneensa Karkkilan kiinnittämättä sen kummemmin huomiota ”taas yhteen tylsään” paikkakuntaan. Hän sanoi kuitenkin poikkeavansa silloin tällöin eräässä Karkkilassa sijaitsevassa saksalaisessa ruokakaupassa. Siellä hänet tunnisti kerran muuan nainen, joka alkoi itsepintaisesti suositella Galleria Bremeriä. Annu Karivainion sitkeä puhe sai taitelijan pistäytymään sitten museolla, ja sen jälkeen Heljä Liukko-Sundström olikin myyty paikan upeudesta ja sieltä avautumista näkymistä. Hän kiersi valimoalueella laajemminkin ja hämmästeli ”tylsästä kaupungista” löytyvää aarretta.
– Tämä on vilpitön ylistyslaulu Karkkilalle, Heljä Liukko-Sundström hehkutti ja kehotti kaupunkia kaivamaan esille oman sielunsa, josta voi sitten kertoa myös muille.
Itse hän sanoi muistavansa aina kehua Karkkilaa ja Galleria Bremeriä ateljeensa vieraille ja korosti taiteen laitosten ja taiteilijoiden verkostoitumisen merkitystä alan tunnettuuden ja painoarvon lisäämiseksi. Siinä sivussa myös paikkakunta saa uutta näkyvyyttä.
Saveen sidotut -näyttely on Galleria Bremerissä ainakin syyskuulle saakka, ja Heljä Liukko-Sundström on lupautunut esittelemään töitään kesän aikana yleisölle. Ajankohdista kerrotaan tarkemmin muun muassa Kaupunkilehti Karkkilalaisessa.
Palkintoja ja arvonimiä
Heljä Liukko-Sundström on merkittävimpiä suomalaisia keramiikkataiteilijoita. Hän oli Arabia palveluksessa taiteilijana 1962–2016 tehtaan sulkeutumiseen saakka. Sittemmin työskentely on jatkunut samaisessa tehdasrakennuksessa Arabian Taideosastoyhdistys ry:ssä. Lisäksi hänellä on oma yritys Heljä Oy. Liukko-Sundström on tunnettu erityisesti uniikeista keramiikkatöistään, joita on ollut usein esillä myös ulkomailla. Hän on saanut töistään useita palkintoja. Heljä Liukko-Sundströmiä pidetään keramiikkagrafiikan uudistajana, joka toi keramiikkataiteen tavallisen kansan ulottuville. Hänen tuotantoonsa kuuluu uniikkireliefejä, -veistoksia ja -laattoja sekä useita julkisia teoksia. Peijaksen sairaalan aulassa on hänen reliefiteoksensa Onnellisten saari. Teolliseen tuotantoon Liukko-Sundström on luonut laattasarjoja, kelloja, rasioita, nukkeja, mukeja sekä astiastoja.
Liukko-Sundström on tehnyt merkittävää työtä lastenkulttuurin edistämiseksi ja sai muun muassa Taiteen keskustoimikunnan jakaman Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 1982. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut useita lastenkirjoja.
Heljä Liukko-Sundström sai vuonna 1994 professorin arvonimen, ja hänelle myönnettiin Pro Finlandia -palkinto vuonna 2001. Hänellä on vuodesta 2005 lähtien ollut Humppilassa Atelje Heljä, jossa keramiikka-alan opiskelijat voivat harjoitella.