Hyödyllistä kierrätysneuvontaa Kansantalolla

Paperin, metallin ja kartongin keräyspisteet löytyvät muun muassa Karkkilan S-Marketin ja Super K-Marketin parkkipaikkojen tuntumasta.
Karkkilan luonnonsuojeluyhdistyksen ja Rosk´n Roll Oy Ab:n kierrätysilta Kansantalon yläkerran kokoushuoneessa kiinnosti viime viikon tiistaina kymmeniä kaupunkilaisia. Istuimet täyttyivät pääasiassa seniori-ikään ehtineistä ihmisistä, nuoria aikuisia ei ollut paikalla lainkaan. Kertooko tämä siitä, että sitä ikäryhmää ei kierrätys kiinnosta? Ehkäpä ei, sillä monien tutkimusten mukaan vallankin kaupungeissa asuvien nuorten aikuisten ympäristötietoisuus ja kiinnostus kiertotalouteen ovat kasvussa.
Rosk´n Rollin viestintäpäällikkö Tarja Salojärven informaatioluento valotti kierrättämisen perusasioita ja edustamansa yhtiön toimintaa.
Rosk´n Roll toimii 12 kunnan alueella yksityistalouksien jätteen kerääjänä. Kunnat maksavat sille jätehuollosta. Sen toimintaa ohjaavat Suomen jätelaki ja EU:n jätedirektiivi.
Ennen vanhaan maatilojen ja kylien liepeiltä löytyi tunkioita, joihin kipattiin kaikki uusiokäyttöön tai polttamiseen kelpaamaton. Sitten sekajäte alettiin rahdata yleisille avoimille kaatopaikoille. Tänään kaatopaikkojen määrä on huomattavasti vähentynyt, ja sekajäte poltetaan suurissa laitoksissa tuottamaan lämpöenergiaa. Samaan aikaan on pyritty lisäämään kierrätystietoutta sekä luomaan kierrätykselle parempia mahdollisuuksia.
Tarja Salojärven mukaan jätteen reitin voi määritellä viisiportaisesti. Aivan aluksi jokaisen kannattaa miettiä, synnyttääkö jätettä lainkaan eli pohtia tarkoin mitä ostaa, vai jättääkö ostamatta. Kun sitten luopuu jostakin tavarasta, voi miettiä sen kierrättämistä sellaisenaan – yhden hylky voi olla toisen aarre.
Kierrätys on tehokasta oikein tehtynä
Jos tavara kaikesta huolimatta päätyy pois heitettäväksi, se tulee kierrättää oikein ja sijoittaa sille kuuluvaan roskikseen. Paperille, kartongille, metallille, lasille, muoville ja elintarvikkeille löytyy monin paikoin omat keräyspisteensä. Lisäksi jäteasemille voi viedä muun muassa vanhoja huonekaluja, käsiteltyä puuta, elektroniikkaa, vanhoja maaleja, öljyjä ja muita ongelmajätteitä. Monet huoltoasemat ottavat vastaan akkuja ja apteekit vanhentuneita lääkkeitä.
Jos pois heitettävä tavara ei kelpaa edellä mainittuihin keräyspaikkoihin, se on sekajätettä ja kuuluu ”normaaliroskikseen”. Sieltä jäte kuljetaan polttolaitoksiin.
Vielä muutamille olemassa oleville kaatopaikoille viedään jäte, joka ei luokitella edellä mainittuihin. Tätä jätettä ovat Salojärven mukaan esimerkiksi betoni, asbesti, tuhka, lasivilla ja muu purkujäte. Vuonna 2018 kolme prosenttia Rosk´n Rollin keräämästä jätteestä päätyi kaatopaikalle.
Yksityistaloukset ja taloyhtiöt voivat nykyään valita keräys- ja kierrätystapansa monen vaihtoehdon joukosta. Suosiotaan kasvattaa monilokeropalvelu, jossa omakotitalon jätteen voi lajitella ja sijoittaa nimen mukaisesti omiin keräyslokeroihinsa. Naapurit voivat myös hankkia yhteisen keräyslaatikon. Jätemaksun hinta määräytyy muun muassa tyhjennysvälistä, jonka voi sopia Rosk´n Rollin kanssa. Pisimmillään se on 12 viikkoa, mutta edellyttää esimerkiksi kotikompostointia.
Minkälainen muovi ja lasi minnekin?
Infoillassa heräsi paljon kysymyksiä. Ilmeni esimerkiksi, että lasinkeräyspisteisiin saa sijoittaa vain pakkauslasia, kuten hillo- ym. purkkeja ja lasipulloja. Ikkuna- ja juomalaseja sinne ei voi pudottaa, sillä niistä aiheutuu erilaisen sulamispisteen takia jälleenkäsittelylaitoksella ongelma. Muovin kierrätys alkoi Suomessa toden teolla vasta muutama vuosi sitten. Muovinkeräyspiste löytyy Karkkilan K-Supermarketin parkkipaikan nurkasta. Sinne voi sulloa kaiken pakkausmuovin, kuten tyhjät kinkkupaketit ja muut elintarvikepakkaukset, kelmut, kääreet ja muovikassit. Sen sijaan vaikkapa jätesäkit ja moninaiset muoviset säilytysrasiat tulee sijoittaa sekajätteeseen. Tämä siksi, että muovin keräyksessä noudatetaan tuottajavastuuta. Jätelain ja pakkausasetuksen perusteella suuret maahantuojat ja pakkaajat (kaupat ja kauppaketjut) ovat velvoitettuja huolehtimaan (so. maksamaan) myymiensä tuotteiden pakkaamiseen käytetystä muovimateriaalista. Tupperwaren purnukka ei ole sellainen.
Tarja Salojärvi myönsi, että tilanne on kuluttajille vähintäänkin epäselvä, mutta arveli kierrätyslainsäädännön ja -sääntöjen selkeytyvän sitä mukaa kuin kierrättäminen lisääntyy.
Paperin keräykseen löytyy Karkkilasta monta pistettä, kuten K-Supermarketin suuri metallikontti. Se täyttyy toisinaan nopeasti, ja silloin jotkut kehtaavat jättää paperijätteensä taivaan alle keräyskontin viereen. Vihjeenä sanottakoon, että S-Marketin parkkipaikan päädyssä on vihreitä paperinkeräyslaatikoita, joihin voi myös jättää kierrätyspaperinsa.
Karkkilassa on lisäksi muutama hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyslaatikko, jonne voi jättää ehjiä ja puhtaita vaatteita. Myös kirpputorit ottavat niitä vastaan. Maassamme ei ole vielä lumpunkierrätysjärjestelmää, vaikkakin sellainen on Tarja Salojärven mukaan jo suunnitteilla. Siksi käytöstä poistettava tekstiili tulee sijoittaa sekajätteen joukkoon. Vanha reikäinen villasukka antaa viimeisen lämpönsä meille polttolaitoksen kautta.