Juhannusta vietetään perinteisissä merkeissä kotona ja mökeillä
Alisa, Lotta ja Jaakko Alen ovat tulleet torille äitinsä kanssa. Juhannussuunnitelmat ovat perheellä vielä mietinnässä. Edellisvuosina juhannusta on välillä vietetty ystävien mökillä, mutta mitään varsinaisia traditioita ei ole muodostunut. Vielä ei siis voi tietää, onko luvassa mökkireissu vai ei.
-Juhannuksena ollaan yleensä grillattu, uitu ja saunottu, Alisa kertoo.
-Niin ja valvottu myöhään! Lotta lisää silmät loistaen.
Erkki Kuuttila ja Susanna Reinikainen istuvat kahvilla räiskäleiden tuoksuisessa teltassa onnistuneen esityksen jälkeen. Karkkilan I ukuleleorkesterilta kuultiin Rautakauden avajaispäivänä suurimmaksi osaksi ohjelmassa jo pidempään olleita kappaleita.
-Päätettiin säästää uusia biisejä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna pidettäville Kukulele-festivaaleille, bändin johtajana toimiva Kuuttila nauraa.
Reinikaisella juhannussuunnitelmissa on suunnata kotiseuduille Kymenlaaksoon. Siellä odottavat veljen pitämä kotitila ja ”maamökki”, johon vesi löytyy pihakaivosta.
-Mieheni vanhemmat asuvat Savonlinnassa, joten siellä ollaan melkein joka toinen juhannus. Savonlinnan-mökillä pääsee myös uimaan, Reinikainen selittää.
Kuuttila puolestaan viettää tulevan juhannuksen kotosalla.
-Varmaan grillataan lohitikkuja ja kasviksia. Pariloitu karitsa olisi kyllä myös pirun hyvää, mies innostuu. Intohimoiselta grillaajalta löytyvät kotoa Jamie Oliver -grilli ja uutta teknologiaa hyödyntävä Igrill-paistomittari.
-Se lähettää lämpötilat suoraan puhelimeen. Tänä kesänä ei olekaan vielä tullut sitä käytettyä, Kuuttila keksii.
Ehkä juhannuksena sitten.
Kärkäisen Puutarhalla koko kesän työskentelevän Jenni Sohlman kertoo olevansa myös juhannuksena töissä.
-Pääsen töistä perjantai-iltana. Siskoni ja hänen poikaystävänsä ovat ehkä tulossa kylään. Ja kaverit saattavat pyytää illalla ulos, syksyllä abivuotensa aloittava lukiolainen kertoo.
-Toisaalta saatan olla vain kotona. Aika moni tuttu on lähtenyt perheensä kanssa mökille.
Perheellä omaa mökkiä ei ole, mutta loppukesästä se suuntaa vuosittaiselle reissuille Viroon. Mahdollisesti rauhallinen kotijuhannus ei kuitenkaan nuorta naista haittaa:
-En ole sitä yleensä hirveästi juhlinut, Sohlman hymyilee.
Baritoni Mika Nikander löytyy korukojulta katselemassa puuhelmiä.
-Löytyisiköhän täältä rekvisiittaa kesän näytelmään? mies pohtii.
Rovaniemen Markkinoilla -näytelmän harjoitukset ovat ohjaajan mukaan aikataulussa. Tietysti tekemistä riittää, mutta esitys valmistuu hyvää vauhtia. Vihreät puuhelmet saattaisivat sopia jollekin näytelmän rempseistä naishahmoista, mutta myyjää ei näy, joten kaupat jäävät tekemättä.
Nikanderillakaan ei ole erityisempiä suunnitelmia juhannukseksi. Mies kuitenkin paljastaa täyttävänsä viikonloppuna vuosia, joten muutama ystävä on uhannut tulla käymään.
-Mutta ei niitä syntymäpäiviä enää tämän ikäisenä niin hirveästi viitsi juhlia. Ja juhannuksen jälkeen onkin edessä kesäteatterin ensi-iltaviikko, Nikander toteaa.
Pentti Lindstedtistä kertovan Meidän isä -kirjan julkaisutilaisuus pidettiin Tehtaan Hotellilla puolitoista viikkoa takaperin. Toimittaja Päivi Palm kirjoitti kirjan haastattelujen pohjalta ja keräsi tarinat kansien väliin. Kirjan kustannuksesta huolehti Lukutoukan kirjakauppaa pitävä Heikki Savola, ja uunituoreita kirjoja löytyi myös perjantaitorilta. Omien sanojensa mukaan ”vasta” 96-vuotias sotaveteraani suuntaa juhannuksen viettoon Tammelaan.
-Tyttärelläni on mökki Pyhäjärven rannassa. Siellä päästään saunaan ja uimaan, ehkä jopa kalalle, mies iloitsee.