Kari Vepsä esitteli hevosten koulutusta

Kari Vepsä esitteli hevosen käsittelyä 10-vuotiaan Vaavin kanssa. Kun luottamus syntyy, yhteistyö ihmisen ja eläimen välillä sujuu kuin tanssi.
Muusikkona estradeilta monelle suomalaiselle tuttu Kari Vepsä on kunnostautunut myös hevostenhoidossa ja ratsastuksessa. Hän kouluttaa hevosia KV-Stable-tallillaan Karkkilassa Lepolan tilalla, jonka hän osti noin 20 vuotta sitten. Vepsä esitteli tilaansa Eläkeliiton Karkkilan yhdistyksen väelle.
– Koronan takia kesällä on ollut vain vähän toimintaa, olemme tehneet talkootöitä leirirannassa ja pelanneet mölkkyä. Meidän oli tarkoitus vierailla Vepsän tilalla jo keväällä Äijävirtaa-kerhon kanssa. Päätimme laajentaa tämän kaikille Eläkeliiton Karkkilan yhdistyksen jäsenille, kertoi vierailua järjestämässä ollut Pekka Paavilainen.

Tilalla Vepsällä on 17 hevosta, jonka lisäksi asiakkaita käy omien hevostensa kanssa koulutuksessa. Yksi heistä on Vihdin Jokikunnalta suomenhevosorinsa Elviksen kanssa paikalle tullut Heidi Lindström.
Kari Vepsällä ei ole ollut alkuvuonna paljon muusikonkeikkoja, ja aikaa on jäänyt enemmän hevosille.
– Kipinän hevosiin ja ratsastukseen sain jo lapsena. Ukillani oli Ilomantsissa hevosia, joiden taluttaminen, selässä istuminen ja ratsastaminen olivat mieleenpainuvia kokemuksia. Meillä kotona hevosia ei ollut.
Vepsällä on tilallaan 17 hevosta. Tilalla käy asiakkaita myös omien hevostensa kanssa. Yksi heistä on Heidi Lindström ja hänen suomenhevosorinsa Elvis.
– Elviksen lisäksi omistamme kolme muutakin hevosta. Tällä kertaa Kari seuraa sivusta ja katsoo, mitä olen oppinut hevosen käsittelystä.
Hevosten kouluttamisen ohella KV-Stable on lännenratsastustalli. Lajissa ovat menestyneet Suomessa ja ulkomailla Vepsän itsensä lisäksi puoliso Maija sekä tytär Siri Haanpää. Lännenratsastus sisältää monenlaisia kilpailulajeja. Kari Vepsällä se on reining, jossa ratsukko esittää määrätyn ohjelman hieman kouluratsastuksen tapaan, Maija taas on menestynyt Western Pleasuressa, jossa arvostellaan hevosen muotoa, askellajien laatua sekä herkkyyttä. Siri Haanpää on menestynyt monenlaisia osa-alueita sisällään pitävissä All around -lajeissa.
– Lännenratsastuksesta monelle saattaa tulla mieleen rodeo, vauhti ja vaaralliset tilanteet. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan se on karjapaimenten työhön perustuva, käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen tähtäävä ratsastuslaji.
Työkaluja hevosen käsittelyyn
Hevosen kouluttaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, jolloin se oppii tottelemaan ihmistä. Työ on pitkäjänteistä eikä oikoteitä ole.
– Yksi tapa on hankkia valmiiksi koulutettu hevonen. Nuori eläin on niin sanotusti ”tyhjä taulu”, vanhemman hevosen kouluttamiseen saattavat vaikuttaa sen varhaisemmat kokemukset. Se on kuin palapelin kokoamista. Siksi kouluttamiseen on tärkeää sitoutua.
Suurikokoinen eläin voi herättää ihmisissä pelkoa, mutta Vepsä muistuttaa, että hevosen kanssa pitää olla selkeä ja johdonmukainen.
– Hevonen on laumaeläin ja luonnossa laumassa on johtajatamma, jota muut hevoset seuraavat kyseenalaistamatta. Koulutuksessa ihminen ottaa tämän paikan. Jos eläin aistii, että ihminen on hermostunut, sekin hermostuu. Toisaalta jos on kovin alistuva, se näkee helposti ihmisen itseään alempana eikä tottele. Jos itse pelkää, yksi hyvä tapa on haukotella. Silloin keho rentoutuu ja hevonenkin rauhoittuu.
Vaikka jämäkkyys on tärkeää, kannattaa hevosta käsitellä rauhallisesti ja palkita onnistuneista suorituksista rapsutuksilla. Kun yhteys syntyy, on lopputulos hienoa katseltavaa.
– Tärkeää on olla niin sanotusti hyvä johtaja. Kaikki perustuu paineeseen ja sen myötäilemiseen. Kun luottamus syntyy ja yhteistyö toimii, se on kuin tanssia ihmisen ja hevosen välillä.