Karkkilalaisen lastenkodin rakennustyöt etenevät sovitusti
Lapset voivat muuttaa taloon syksyllä

Pumminmäkeen nousevassa lastenkodissa tehdään sisätöitä jo täysillä. Valetusta ja hiotusta lattiasta törröttää muovisia putkia, joista voi päätellä mihin sijoittuvat aikanaan kylpyhuoneet, keittiö ja muut talon huoneet.
– Makuuhuoneita tulee seitsemälle lapselle, ja lisäksi taloon rakennetaan sosiaalitilojen lisäksi muun muassa toimistotilat, kertoo Kotipolku Oy:n toimitusjohtaja Outi Pietiläinen.
Kotipolku omistaa myös Villa Pihka -nimisen lastenkodin Lopen Läyliäisissä. Villa Pihkaan on sijoitettu lapsia noin kolmen vuoden ajan.
Talolla ei vielä nimeä
Karkkilaan nousevan lastenkodin nimi on vasta mietinnässä, ja henkilökunnan rekrytointia aloitellaan keväämmällä. Yksikön johtaja löytyi jo kuitenkin lastensuojelun konferenssista, jossa Pietiläinen ja toiminnanjohtaja Salla Maria Bruun olivat kouluttautumassa. Rekrytointineuvottelut karkkilalaisen Susanna Salon kanssa etenivät, ja hän ottaa vetääkseen Pumminmäen lastenkodin. Hänen lisäkseen yksikköön palkataan kuusi alan ammattilaista.
– Tarvitsemme silloin esimerkiksi sosionomi-, sairaanhoitaja-, lähihoitaja- sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajatutkintoon valmistuneita ammattilaisia, Outi Pietiläinen tietää ja kehottaa työstä kiinnostuneita lähestymään häntä tai Susannaa.
Susanna Salolla on 14 vuoden kokemus alalta. Hän on saanut mm. yhteisöpedagogin ja lastensuojelun erikoistumiskoulutuksen ja työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta ohjaajana lastenkodissa Nummelassa.
– Entinen työnantajani oli suuri yritys, jossa on suuren talon toimintatavat. Onkin aivan mahtava päästä tällaiseen pieneen yritykseen, jossa pääsen vaikuttamaan enemmän, Susanna Salo pohtii.
Pienessä yksikössä lapsi on pääosassa

Salon mielestä pienempi yksikkö on joustavampi ja jokainen voi vaikuttaa omaan työhönsä tarvittaessa nopeastikin.
– Lapsia ohjatessa ja suojatessa ei voi kaikkea mitata rahassa tai työtuntien viikkomäärissä, Salo sanoo.
Pumminmäen lastenkodin rakentaa karkkilalainen Profie Oy, ja rakennustyö on edennyt sovitussa aikataulussa. Kastellin valmistalossa on noin 240 neliötä. Lapsia voidaan sijoittaa tänne periaatteessa koko Suomesta, mutta Uudenmaan kuntien osalta Kotipolku on jo valmiiksi palveluntuottajana kilpailutuksen kautta. Sijoitetut lapset elävät mahdollisimman tavallista lapsen elämää harrastuksineen ja koulussa käynteineen. Lastenkoti tarjoaa heille turvalliset ja virikkeelliset puitteet.
Tuleva lastenkoti tekee mahdollisimman paljon yhteistyötä paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Hakusessa on esimerkiksi sosiaalipedagogista eläintoimintaa tarjoava kumppani.
– On kiistaton tosiasia, että ihmiset – myös lapset – rauhoittuvat ja keskittyvät paremmin touhutessaan eläinten kanssa, Outi Pietiläinen sanoo.
– Villa Pihkan sosiaalipedagogisen eläintoiminnan yhteistyökumppani on Cardehumma, missä koirat, kissat, kilit, hevoset ja kanat työskentelevät yhdessä toiminnan ohjaajan kanssa lasten hyväksi. Eläimet ovat usein muurien rikkojia, joille sulkeutunutkin lapsi saattaa purkaa tuntojaan ja osoittaa hellyyttä, Susanna Salo lisää.