Karkkilan Kaupunginvaltuusto käynnisti strategia- ja talousarviotyön

Karkkilan kaupunginvaltuustolla on edessään tärkeitä päätöksiä. Ensimmäiseksi pureuduttiin kaupungin strategian päivittämiseen sekä talousarvion laatimiseen. Niitä valtuusto käsitteli kaupungin johtoryhmän kanssa perjantaina ja lauantaina valtuustoseminaarissa Tehtaan Hotellilla.
Kaupunginjohtaja Tuija Telén, sivistysjohtaja Arto Jormalainen, konsernipalvelujohtaja Jaana Niemelä ja kaupunkikehitysjohtaja Esko Vuolukka esittelivät kaupunkiorganisaation ja antoivat taustatietoja strategiatyötä varten.
Iltapäivällä käynnistettiin valtuustokauden 2021–25 strategian työstäminen. Ajatuksia yhteisestä suunnasta pohdittiin pienissä ryhmissä. Avaintekijäksi todettiin vahva yhteistyö. Uusi valtuusto sai myös perehdytystä kuntatalouden lähtökohtiin sekä Karkkilan keskeisiin tunnuslukuihin.
Lauantaina syvennyttiin toden teolla kaupungin talouteen ja talousarviolinjauksiin vuodelle 2022. Kaupungin talous on haastavassa tilanteessa, mikä herättikin aktiivista keskustelua.
– Seminaarissa oli erittäin hyvä yhteishenki. Keskusteluissa välittyi valtuutettujen vahva sitoutuminen Karkkilan parhaaksi toimimiseen ja yhteisten ratkaisujen löytämiseen, totesi valtuuston puheenjohtaja Anna Tallgren (kok).
Strategiatyön valmistelu jatkuu syksyn aikana, ja valtuuston käsittelyyn uusi kaupunkistrategia tulee tämän vuoden lopussa. Talousarvion valmistelu jatkuu kaupunginhallituksen ja johtavien viranhaltijoiden yhteistyönä. Se tulee valtuustoon hyväksyttäväksi joulukuussa.
Valtuustoseminaarissa vallitsi hyvä yhteishenki
Karkkilan uhkakuvat kaikkien tiedossa
Karkkilalainen kysyi uusilta kaupunginvaltuutetuilta (yksi/puolue) kokemuksia heidän ensimmäisestä valtuustoseminaaristaan, joka pidettiin viime perjantaina ja lauantaina. Seminaarissa käsiteltiin muun muassa Karkkilan taloudellista tilannetta ja sen aiheuttamia haasteita. Kysymyksiin vastasivat Eevi Myllylahti (Karkkilaan Sitoutuneet), Heidi Örnmark (Sdp), Seppo Meri (Kokoomus), Heli Ahjoniemi (Vasemmistoliitto), Jani Laaksonen (Perussuomalaiset) ja Heikki Savola (Vihreät). Keskustan ja Kristillisdemokraattien edustajat eivät vastanneet kyselyyn.
Karkkilalaisen esittämät kysymykset valtuutetuille
- Millainen yleisilmapiiri seminaarissa vallitsi – oliko havaittavissa perinteiset puoluerajat ylittävää yhteishenkeä?
- Mikä oli mielestäsi kaupungin kannalta seminaarin haastavin ja/tai vaikein käsitelty asia?
- Antoiko seminaari sinulle ja työllesi valtuutettuna eväitä vaativassa tehtävässäsi?
Eevi Myllylahti,
Karkkilaan Sitoutuneet
- Ilmapiiri oli myönteinen ja rakentava, vaikka käsittelyssä oli hyvin haastavia asioita ja synkkiä lukuja. Minusta oli hienoa, että osallistujat eivät korostaneet omaa eikä toistensa puoluetaustaa, vaan keskusteltiin ja ideoitiin yhdessä yhteisiä asioita.
- Ehdottomasti kaupungin taloustilanne. Tällä valtuustokaudella joudutaan varmasti tekemään vaikeita ratkaisuja, jotta kehityssuunta saadaan muuttumaan.
- Kyllä antoi. Ensimmäisen kauden valtuutettuna olen kokenut kaikki perehdytykset ja koulutukset hyödyllisinä ja tämä täydensi hyvin tilannekuvaa talouden ja eri toimialojen osalta. Seminaarissa aloitettiin strategiatyötä ja sen jatkoa seuraan kiinnostuksella. Kaikilla valtuutetuilla tuntui olevan paljon yhteisiä ajatuksia siitä millainen Karkkila on ja mitkä ovat sen vahvuuksia ja tietenkin aito halu olla ylläpitämässä ja kehittämässä kotikaupunkiamme.
Heidi Örnmark, SDP
- Ilmapiiri oli keskusteleva ja yhteishenkeä löytyy.
- Taloustilanne on hankala ja se vaatii toimia tästä hetkestä lähtien.
- Kyllä antoi, samalla pääsi tutustumaan muihin valtuutettuihin.
Seppo Meri, Kokoomus
- Yleisilmapiiri oli mielestäni hyvinkin puoluerajat ylittävä, yhteistyöhenkinen ja samat nykyiset ja tulevaisuuden haasteet tunnistava.
- Vaikeimmaksi tulee muodostumaan talouden tasapainottaminen. Seminaarissa vain läpikäytiin asioita, ei tehty päätöksiä, joten päätöksenteon vaikeudet ja haasteet ovat vasta edessä. Niihin tarvitaan kokonaisvaltaisia pitkävaikutteisia ratkaisuja, joihin myös tuleva sote tulee vaikuttamaan.
- Ainakin uudelle valtuutetulle tämä oli hyvä aloituspaketti. Saimme hyvän katsauksen kaupunkiorganisaatioon, sen toimintaan ja tilannekatsauksen kaupungin taloudesta ja tulevistakin haasteista.
Heli Ahjoniemi,
Vasemmistoliitto
- Mielestäni yleisilmapiiri seminaarissa oli oikein leppoisa, humoristinenkin. En riitaantunut kenenkään kanssa enkä havainnut muillekaan niin käyneen.
- Talous on hankala asia. Niin kuin on ollut monena menneenäkin vuotena. Yhteiskuntamme on muuttunut/muuttuu, se ei helpota taloudenpitoa.
- Kyllä antoi. On hyvä tavata muita valtuutettuja sekä kuulla virkamiesten selostuksia aloittain.
Jani Laaksonen,
Perussuomalaiset
- Yhteishenki oli hyvä. Ryhmätöitä tehtiin ilman puoluerajoja.
- Kyllä ne olivat ennusteet Karkkilan taloudellisesta tilanteesta. Korjausliike olisi pitänyt aloittaa jo viime vaalikaudella ja tilanne on sen jälkeen vain huonontunut.
- Seminaarissa käsiteltiin hyvin kattavasti Karkkilan taloustilannetta. Se antaa raamit tulevalle strategialle, jota lähdemme nyt rakentamaan. Taloustilanne on huono, mutta niin se on oikeastaan aina ollut. Kääritään hihat ja samalla kun tasapainotamme taloutta, panostetaan myös uusien tulopuolien löytämiseen.
Heikki Savola, Vihreät
- Seminaarissa oli hyvä ja avoin henki. Jokaisella on tietenkin omat näkemyksensä asioista, mutta yhteistyöhön tuntui olevan valmiutta.
- Talous on vuodesta toiseen vaikein asia, niin nytkin. Yleisessä tiedossa on ollut jo vuosia, että Karkkilan kaupungin talouden liikkumavara on käytännössä olematon. Tilanne on ollut jo pitkään sen verran vakava, että itse suhtaudun alkaneeseen valtuustokauteen Karkkilan vapaaehtoisena selvitystilana. Lopputulos riippuu siitä miten karkkilalaiset toimivat. Karkkilalla on korjausvelkaa kymmenien miljoonien eurojen edestä ja niin vähän rahaa, että tästä ei selvitä säästämällä. Tuloja on saatava jostain lisää ja reilusti.
Sote ei Karkkilaa pelasta, mutta toivottavasti ei upotakaan. On kiinnostavaa nähdä, millainen johtolanka tulevaa toimintaa varten saadaan tehtyä valmisteilla olevasta strategiasta. - Seminaari oli valtuustokauden avaus ja tilannekatsaus siihen missä nyt ollaan ja mitä kohti mennään. Parasta oli saada tavata toisia valtuutettuja ja kuulla heidän näkemyksiään ja kommenttejaan eli kyllähän tästä kertyi monenlaisia tärkeitä eväitä joita tarvitaan, kun asioita ryhdytään käsittelemään yhdessä.