Karkkilan yhteiskoululaisten Suomi100-juhlavuoden töitä esillä kirjastogalleriassa

Kirjaston galleriassa avautui torstaina Karkkilan yhteiskoulun näyttely Meidän Suomi 100 vuotta, joka esittelee yhteiskoululaisten vuoden aikana tekemiä, juhlavuoden teemaa käsitteleviä töitä. Näyttelyn avasi rehtori Minna Saukkola.
Karkkilan kirjaston galleriassa on 15.11. asti esillä Karkkilan yhteiskoululaisten Suomen satavuotisjuhlavuoden aikana tekemiä töitä. Näyttelyn avajaisia vietettiin torstaina.

Kuvataiteen lisäksi esillä on muun muassa historian ja yhteiskuntaopin tunneilla kerättyä Suomesta kertovaa tietoa.
– Koulutyötä on tärkeää saada näkyväksi ja tämä näyttely on siihen yksi tapa. Koulu tarjoaa nuorille monia mahdollisuuksia muotoilla omaa sisäistä pohdintaa valmiiksi töiksi. Näyttelyssä olevissa töissä tulevat esille myös uuden opetussuunnitelman tavoitteet. Töitä on tehty yhteistyössä eri oppiaineiden rajat ylittäen ja eri ikäryhmien kesken. Yhdessä tekeminen onkin näkynyt koulutyössä jo muutaman vuoden ajan, totesi avajaispuheen pitänyt rehtori Minna Saukkola.

Tekstiilityön kurssilla tehdyssä ”Mahtinaiset” -työssä, oli tutustuttu suomalaisiin vaikuttajanaisiin, joiden kuvia oli painettu paitaan.
Suomi100-teema näkyy esillä olevissa töissä monella tapaa. Näyttelytilaa kiertää kahdeksasluokkalaisten historiantunneilla tekemiä tutkielmia siitä, miten perhe-elämä on muuttunut Suomessa eri vuosikymmeninä sekä yhdeksäsluokkalaisten yhteiskuntaopissa tekemiä töitä Suomen presidenteistä. Suomalaisia kuuluisuuksia oli puolestaan esillä kahdeksasluokkalaisten kuvataiteen valinnaisryhmän tekemän taidegrafiikan muodossa. Oppilaista osa olikin jopa omalla ajallaan ideoinut, suunnitellut ja valmistanut näyttelyssä olleita töitä. Tämä tuli esille muun muassa tekstiilityön kurssilla tehdyssä ”Mahtinaiset” -työssä, jossa oli tutustuttu suomalaisiin vaikuttajanaisiin, joiden kuvia oli myös painettu paitaan.
Edustettuna oli myös kotitalous, kun kahdeksannen luokan kotitalouden valinnaisryhmä oli ottanut kuvia kotitalouden tunneilla leivotuista suomalaisista perinneleivonnaisista. Kotitalouden ryhmä vastasi myös avajaistilaisuuden tarjottavista. Lisäksi kuultiin kahdeksannen luokan valinnaisen musiikinryhmän esittämää musiikkia.
– Uusi opetussuunnitelma tulee hienosti esille muun muassa #suomineito -työssä. seitsemäs- ja yhdeksäsluokkalaiset tekivät äidinkielessä pikarunoja, jotka yhdistettiin kahdeksannen luokan valinnaisen valokuvausryhmän valokuviin, kertoo kuvataidetta yhteiskoulussa opettava Anni Halonen, joka myös omasta puolestaan toivotti yleisön tervetulleeksi näyttelyyn.
Karkkilassa vietetään tänä vuonna Suomen juhlavuoden ohella useampaakin juhlavuotta. Karkkila tuli esille muun muassa yhdeksäsluokkalaisten yhteiskuntaopissa tekemän Karkkila-esitteen kautta sekä Karkkilan kansallispuvun välityksellä. Sen esillelaiton oli ideoinut kahdeksasluokkalainen Ilona Heathfield.

Avajaistilaisuudessa kuultiin myös musiikkia, jota esittivät kahdeksannen luokan valinnaisen musiikinryhmän oppilaat.
Esillä juhlaa ja koulun nykypäivää

Esillä oli myös koulun nykypäivää. Lego-robotti kiersi lattiaan mustalla teipillä vedettyjä Suomen ääriviivoja.
Avajaistilaisuudessa esillä oli myös koulun nykypäivä. Teknistä työtä opettava Tuomas Saukkola esitteli Lego-robottia, joka oli ohjelmoitu kulkemaan Suomen ääriviivat muodostanutta mustaa teippiä pitkin.
– Lattia on täällä hieman erilainen kuin koulussa, joten jouduimme hieman virittämään robottia. Näitä on ollut meillä nyt ehkä noin 4-5 vuoden ajan. Robotit kasataan osista ja ne voidaan tietokoneen välityksellä ohjelmoida tekemään erilaisia toimintoja. Monet oppilaat ovatkin olleet niistä todella innoissaan.
Rehtori Minna Saukkola kertoo, että Suomen satavuotisjuhlavuosi on näkynyt koulun arjessa tänä vuonna monellakin tapaa ja sitä on käsitelty kattavasti eri oppiaineissa.
– Vuoden aikana meillä on ollut monenlaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia ja oppimiskokonaisuuksia. Niitä on myös vielä tulossa loppuvuoden aikana, huipentuen tietenkin itsenäisyyspäivän tietämissä teemapäiviin 4.-5.12. Silloin ohjelmassa on muun muassa tanssi-, elokuva- sekä muita työpajoja.

Kuvataideopettaja Anni Halonen kertoi, että uusi opetussuunnitelma tulee näyttelyn töissä hienosti esille.