Kehittämissuunnitelma tuo esille pyöräilyn mahdollisuuksia Karkkilassa

Tekninen lautakunta hyväksyi 16.12. työryhmän laatiman pyöräilyn kehittämissuunnitelman. Sen tarkoituksena on antaa suuntaviivat pyöräilyn kehittämiselle ja kasvulle. Suunnitelma lähti liikkeelle siitä, että vuonna 2019 Karkkila liittyi valtakunnalliseen Pyöräilykuntien verkostoon.
Työryhmä nostaa esille pyöräilyn merkityksen kansanterveydelle. Säännöllisen pyöräilyn avulla ehkäistään ennalta erilaisia elintasosairauksia. Tutkimusten mukaan vain neljännes suomalaisista aikuisista saa riittävästi liikuntaa, ja parannettavaa on kaikissa ikäryhmissä. Keskeistä suunnitelmassa on lasten saaminen liikkeelle, sillä passiiviset lapset löytävät liikunnan harvoin aikuisiälläkään.
Karkkilassa pyöräilyn nykytila on THL:n tilastoraportissa hyvää keskitasoa. Parannettavaa kuitenkin on. Vuonna 2019 Karkkilassa tehdyssä kyselyssä 96 prosenttia koki pyöräilyn ja reittien kehittämisen tärkeäksi. Lisää kaivattiin pysäköintipaikkoja. Valtion maantieosuuksia, joissa ei ole erillistä pyörätietä, pidettiin vaarallisina erityisesti pyöräileville lapsille. Parannusta toivottiin myös taajama-alueiden kevyenliikenteen väylien kunnossapitoon.
Uudenmaan ELY-keskus teki Jalankulku- ja pyöräilyväylien tarveselvityksen 2020. Sen mukaan Karkkilaan ei ole näköpiirissä lähiaikoina ELY-vetoisia hankkeita.
Kaupunki on viime vuosina investoinut joihinkin toimiin, jotka ovat parantaneet myös pyöräilymahdollisuuksia. Suunnitelma listaa Hongistontien kevyen liikenteen reitin (140 000 euroa, 2019–20), Tuorilaan tehdyt kevyen liikenteen reitin Kauppatie–Tuorilan koulu (80 000 euroa, 2016) ja Märsyntie–Kauppatie (40 000 euroa, 2013) sekä Lemmointien kevyen liikenteen reitin (116 000 euroa, 2013–14).
Tiivis kaupunkirakenne eduksi
Karkkilassa pyöräilyn edistämistä auttaa tiivis kaupunkirakenne. Suunnitelmassa kiireellisinä kehittämiskohteina asumisen näkökulmasta nähdään Pusulantien yhtenäisenä jatkuva kevyen liikenteen väylä Valtatieltä Lemmointielle, sekä Vanhan Vihdintien, Järvenpäänkylän ja Taka-Vattolan kevyen liikenteen väylien kylätiekokeilut. Lisäksi esitetään keskustan risteysten turvallisuuden parantamista, teiden ylitys- ja alituspaikkoja, katoksellisia pyöräparkkeja sekä koulujen pyörätelineitä. Vähemmän kiireellisiä hankkeita ovat Vihdin, Lohjan ja Karkkilan yhteiseen pyöräverkoston pilottiin osallistuminen, Vihdintien kevyen liikenteen väylän jatko Maijalankoskelle, Pusulantien kevyenliikenteen väylä Ikkalaan sekä Pyhäjärven reitti.
Suunnitelmassa todetaan, että pyöräily olisi tärkeää nostaa omaksi reittikokonaisuudeksi. Turvallisuuden kannalta nykyisessä reitistössä on parannettavaa ja se otetaan huomioon myös ELY-keskuksen kanssa laadittavassa liikenneturvallisuussuunnitelmassa.
Pyöräily on tarkoitus ottaa osaksi päiväkotien ja koulujen opetussuunnitelmaa. Sen yhtenä osana on pyöräilymerkkien suorittaminen.
Kaupungin kannattaa suunnitelman mukaan panostaa järjestelyihin, jotka tekevät pyöräilyharrastuksen aloittamisen helpoksi.