Kirjastogalleriassa pohdittiin syitä elää
Vaikka itsemurhien määrä on vähentynyt, avun tarve on edelleen kova.

Perhe, harrastukset, työ. Monia ihmisiä kannattelevat arjen vastoinkäymisissä samanlaiset asiat. Karkkilan kirjaston galleriassa pohdittiin Heikki Savolan johdolla, mistä elämän synkkiin hetkiin saa toivoa. Savola on toimittanut Emma Sofianna Söderholmin kanssa kirjan Syitä elää – Toivon sanoja synkkiin hetkiin. Kirjan kuvituksesta vastaa Paula Mela. Nuorille ja aikuisille suunnattuun sitaattikokoelmaan on koottu suomalaisten ajatuksia elämän merkityksellisyydestä.
– Kirjan idea tuli Emmalta ja se sai alkunsa psykiatrisessa hoidossa käytettävästä turvasuunnitelmasta, jonka viimeisenä askeleena on pohtia, mitkä ovat syitämme elää. Emma kertoi ideastaan kustannustoimittajalleen Otavassa, jossa kiinnostuttiin heti, vaikka meillä ei ollut vielä materiaaliakaan kasassa, Savola kertoi.
Aineisto kerättiin nettikyselyllä, ja vastauksia tuli yli neljä sataa 15–82-vuotiailta erityyppisiltä suomalaisilta.
– Varsinkin nuorten aktiivisuus yllätti. Aihe selvästi koettiin tärkeäksi. Osalla vastaajista on ollut itsetuhoisia ajatuksia. Kaikki vastaukset olivat erittäin tärkeitä, vaikka jokainen niistä ei kirjaan mahtunutkaan.
– Perhe, ystävät, läheiset, lemmikit, työ ja harrastukset ovat monelle henkireikiä. Myös hyvin pienet ja arkiselta tuntuvat asiat, kuten auringonpaiste tai vuodenaikojen vaihtuminen, tekivät vastaajille elämästä elämisen arvoista.
Savola on toiminut tukihenkilönä MIELI ry:n Kriisipuhelimessa parin vuoden ajan ja kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi sekä kirjallisuusterapeutiksi. Kriisipuhelimen vapaaehtoiset saivat hiljattain Euroopan parlamentin myöntämän Euroopan kansalaisen palkinnon. Savola oli 14 vapaaehtoisen delegaatiossa vastaanottamassa palkintoa Europarlamentin Suomen toimistolla.
– Hienoa, että mielenterveysasiat saavat huomiota. Avun tarve on kova, Kriisipuhelimeen tuli yhteydenottoja viime vuonna 309 000, joista vain 85 000:een pystyttiin vastaamaan. Nuorten Sekasin-chattiin otettiin yhteyttä 170 000 kertaa ja näistä 28 000 pääsi juttelemaan tilanteestaan. Vuonna 2017 yhteydenottoja oli 97 000, joten kasvu on hurjaa.
– Kysyimme Otavalta, voisiko kirjojen myyntituotoista ohjata osan hyväntekeväisyyteen, ja niinpä jokaisesta myydystä kirjasta menee yksi euro MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle. Raha käytetään nuorten Sekasin-chatin ylläpitoon.