Korona ja Levyraati yhdistivät kyläläiset

Siikalan levyraadin aktiivit Trygve Boström ja Matti Koski pohtivat, voisiko raati kokoontua joskus kylän viljankuivurilla.
Karkkilan Siikalassa asuva Matti Koski sai idean risusavotassa. Hänen kaverinsa, niin ikään siikalainen Trygve ”Tykki” Boströmin innostui asiasta saman tien. Miehet pyysivät tuttavia ja kyläläisiä nappaamaan levyhyllyistään muutamia mielivinyylejä kainaloonsa ja tulemaan vieraisille Matin kotiin.
– Ajateltiin pitää levyraati, jossa kuunneltaisiin toisten lempikappaleita ja annettaisiin niille pisteet kuin tv:n Levyraadissa aikoinaan, Matti Koski kertoo.
– Päätimme, että jos aihe ei kiinnosta muita, niin kuunnellaan musaa sitten keskenämme, Trygve Boström jatkaa.
Mutta aihe kiinnosti. Koskelle asteli toistakymmentä kyläläistä levypinkat mukanaan. Ilta sujui iloisesti, ja raati äänesti voittajaksi Santanan Oye Co Va -kappaleen. Ilta oli niin mukava, että kyläläiset päättivät kokoontua uudestaan, jonkun toisen kotona kenties.
Mutta samana päivänä kohtalo ja Suomen hallitus puuttuivat peliin. Voimaan astuneet rajoitukset estivät joukkokokoontumiset ties kuinka pitkäksi aikaa. Nyt keksittiin nykytekniikan tarjoamat mahdollisuudet. Perustettiin WhatsApp-ryhmä, jossa sen jäsenet voivat olla yhteydessä toisiinsa puhelimen välityksellä, ilman puhelinmaksuja. Sovittiin, että kukin valitsee seuraavaan, huhtikuun raatiin oman suosikkibiisinsä, jonka kaikki voivat kuunnella sovittuna iltana kotonaan YouTuben kautta.
– Elina Koskinen kokosi määräaikaan ilmoitetuista yli 20 kappaleesta soittolistan, josta taas äänestettiin voittaja, Koski sanoo.
Mukavaa musaa ja hauskoja tarinoita
Tässä vaiheessa kyläläisiä oli levyraatiryhmässä siis jo yli 20, ja he kuuntelivat kappaleet sovittuna iltana ja antoivat niille arvionsa pisteinä sekä sanallisina arvioina. Ne lähetettiin kaikkien kuultaville yhteiseen WhatsApp-ryhmään. Nyt eniten ääniä sai 22-Pistepirkon Birdy.
Raatilaiset saivat näin viettää lauantai-illan hyvän musiikin parissa.
Mutta vieläkin tärkeämmäksi osoittautui kappaleiden kommentointi sekä niiden jättämien muistojen kertominen kaikkien kuultavaksi. Lähetettiinpä puhelimen kautta aiheeseen liittyviä valokuviakin.
– Vanhat biisit kirvoittivat ihmiset muistelemaan esimerkiksi entisiä heiloja tai tulevia anoppeja, ja taisipa siinä vaihtua vauvakuulumisetkin, Matti Koski kertaa.
– Eivätkä kaikki soitettavat biisit edes ole vanhoja, vaan meille vähän varttuneemmille on tullut tutuiksi aivan uusia kappaleita ja artisteja, jotka ovat olleetkin varsin mainioita, Tykki Boström hehkuttaa.
Toukokuun levyraadin voitto meni Popedan Mä elän vieläkin -kappaleelle, ja lisäksi valittiin kylän biisiksi Lauri Tähkän Minun Suomeni, jota kaikki soittavat teraseiltaan tai ikkunoistaan perjantaisin kello 18.
Koski ja Boström kertovat, että levyraati on otettu innolla vastaan. Sen on huomattu vahvistavan ennestäänkin varsin yhtenäistä kyläyhteisöä ja sen henkeä sekä helpottavan koronarajoitusten aiheuttamaa eristyneisyyttä.
Kesäkuussa puretaan virustaudin aiheuttamia rajoituksia, ja ihmiset saavat kokoontua jälleen vapaammin. Vielä ei tiedä, miten se vaikuttaa Siikalan levyraadin toimintaan, mutta Matti Koski ja Trygve Boström uskovat, että kylän WhatsApp-ryhmä toimii muodossa tai toisessa.
– Jatketaanpa levyraatia livetapaamisina tai puhelimen kautta, niin varmaa ainakin on, että vuoden lopussa jaetaan jonkinmoinen palkinto, esimerkiksi eniten kuukauden voittolevyjä valinneelle, Matti Koski paljastaa.
Lainauksia levyraatikeskusteluista
– Tämä kappale on meidän häävalssimme. Harjoittelimme etukäteen turvakengät jalassa. Ettei oltaisi vahingoitettu toistemme varpaita.
– Tämän laulun esitin kauan sitten tyttöystäväni ikkunan takana yöllä. Hän ei ollut kotona, tuleva anoppini kehotti menemään kotiin.
– Tietääkö kukaan millä raamatun sivulla opetetaan muuttamaan vesi viiniksi? (Ihan kaverin puolesta kyselen). Eräs raatilainen osasi opastaa sivulle 631.
– Kiitos taas mahtavasta levyraadista! Hienoa kun keksitte sen. Miten oltaisiin selvitty tästä ajasta ilman näitä?
– Todella hieno sessio jälleen. Varsin erilainen kattaus musiikkia tälläkin kertaa, on tämä hieno laji.