Kuusi uutta hitsaajaa valmiina töihin

Ville Kopakka, Ville Stigell, Juha Toikka, Jaakko Heiskanen, Maija Koivula ja Reijo Eloranta saivat todistuksensa ja pääsevät saman tien töihin Hitsaus- ja Rakennustyö Aholle. Markus Lindqvist ja Mika Palanen ja Jari Aho ovat tyytyväisiä oppilaiden asenteeseen ja motivaatioon.
Suurista työttömyysluvuista huolimatta monilla aloilla on jo pitemmän aikaa vallinnut pula osaavasta työvoimasta. Tämä on ollut tilanne myös Hitsaus- ja Rakennustyö Aholla Karkkilassa. Yrityksen perustaja Jari Aho on tottunut ratkaisemaan työvoimapulaongelmiaan. Edellisellä kerralla hän hankki ammattimiehiä Kiinasta, nyt hän turvautui koulutuksen keinoihin.
Hitsaus- ja Rakennustyö Aho haki yhdessä forssalaisen kouluttajayrityksen Faktia Oy:n kanssa syksyllä oppilaita hitsauskurssille. Tarkoituksena oli löytää akuuteimpaan työvoimapulaan kurssin jälkeen neljä hitsaajaa. 551 tuntia kestäneen Hitsaajan perustaidot -kurssin suoritti lopulta kuusi henkilöä. He opiskelivat teoriaa, tekivät etätöitä ja opettelivat metallialaa pajalla. Viime perjantaina heille ojennettiin todistukset kurssin suorittamisesta.
Todistuksen lisäksi oppilaita lämmitti tieto, että he pääsevät töihin Hitsaus- ja Rakennustyö Aholle saman tien. – Aluksi tarvittiin tosiaan neljä hitsaajaa, mutta koska olen tyytyväinen oppilaiden kehitykseen ja motivaatioon, haluan palkata heidät kaikki, myhäili Jari Aho todistusten jakotilaisuudessa. Ahon mukaan hänen yrityksessään kaikki tekevät kaikkea, jolloin työntekijöistä kouliintuu monipuolisia ammattiosaajia. Jotkut valmistuneista saattavat ohjata jonakin päivänä myös Ahon hitsausrobotteja, jotka tekevät valtaosan yrityksen hitsaustöistä.
Aho oli tyytyväinen myös yhteistyöhön Faktian kanssa. – Se on aina sujunut hyvin, ja suuri etu on, että kouluttaja Markus Lindqvist tuntee entisenä aholaisena talon ja sen tavat, Jari Aho totesi. Myyntipäällikkö Mika Palanen Faktiasta kertoi yrityksensä pyrkivän toimimaan nopeasti muuttuvan markkinatilanteen mukaan. – Koulutusta ja kursseja järjestetään tarpeen ja kysynnän mukaan, ja yritykset tarjoavat väelleen yhä enemmän myös lisä- ja täydennyskoulutusta, Mika Palanen valotti. –Yrityskoulutukset ovat vaativia myös kouluttajalle, kouluttajan on oltava huippuammattilainen alallaan ja hänen on kyettävä näkemään asiat kaikkien osapuolten kannalta, Mika Palanen jatkoi.
Palasen mukaan Markus Lindqvistin kaltaisia henkilöitä, joilla on hitsauksesta yhtä kovat paperit, on suomessa alle sata. – Kiitettävät palautteet yrittäjiltä ja oppilailta eivät tule sattumamalta, Mika Palanen kehaisi. Seuraavaksi Karkkilassa alkaa Faktia Oy:n järjestämä koneistajakurssi yhdessä muutamien paikallisten metallialan yritysten kanssa.
”Metalliala tuntuu mieluiselta”
Yksi todistuksen saaneista ja kurssin ainoa nainen on Maija Koivula. Hän kertoi halunneensa kurssille kuusivuotisen hoitovapaan jälkeen. Miehisenä alana tunnettu metalliala ei nuorta naista pelottanut. – Iskän kanssa vietettiin paljon aikaa autotallissa autoremonttien kimpussa, ja kun sisaruksina oli vain veljiä, niin hyvin miesten joukkoon metallipajalle sopeutuu, Koivula pohti. Hän on käynyt myös verhoilu- ja sisärakennuskoulun, mutta hitsaaminen tuntuu mieluisemmalta.
Vain kolmella oppilaista on jonkin verran metallipuolen työkokemusta, mutta nyt sitä alkaa karttua.