Kyläsuunnitelman kehitystyö käynnistyi Pusulassa
Pusulan kyläsuunnitelman kehitystyötä saapui työstämään Pusulan koululuokan täydeltä väkeä. Prosessia ohjasi Lohjan Kylät ry:n kyläasiamies Paula Ojansuu. Tarkoituksena oli selvittää kyläläisten toiveita ja ajatuksia sekä koota työryhmä, joka vie kehitystyötä eteenpäin.
– Kyläsuunnitelmassa määritellään kyläläisten tahtotila. Sen loppumuoto voi olla kirjallinen raportti tai vaikkapa video, ja siihen voivat ottaa kaikki kyläläiset kantaa esimerkiksi internetissä suoritettavan kyläkyselyn avulla, kertoi Ojansuu.
Kyläsuunnitelman taustalla on Pusulan aluetoimikunnan varapuheenjohtaja Liisa Jääskeläinen, joka kuuluu Lohjan Kylät ry:n hallitukseen. Hän on myös Pusula-Seuran ja MLL Pusulan aktiivi.
– Olen työstämässä Pusula-Seuralle uusia kotisivuja, joilta voi sitten seurata työn etenemistä.
Voi olla vaikea päättää, mistä suunnasta laajaa aihetta kannattaisi lähestyä. Siksi paikalle tulleiden toiveita ja ajatuksia käsiteltiin erilaisten aihekorttien avulla. Samalla pohdittiin, mitä kaikkia tahoja tulisi ottaa huomioon, sekä mietittiin tärkeimpiä osa-alueita.
– Pusulassa on paljon kesäasukkaita, joiden mielipiteet ovat myös tärkeitä. Kyläsuunnitelmia on työstetty jo Ikkalassa ja Kärkölässä ja meidän olisi tärkeää huomioida myös heidät.
Palvelujen säilyminen tärkeää

Tärkeimmiksi seikoiksi nousivat palveluiden säilyminen kylällä, ikäihmiset, yhteistyö eri tahojen kesken sekä lapset ja nuoret. Tuloksia esitteli Pusulan aluetoimikunnan varapuheenjohtaja Liisa Jääskeläinen sekä prosessia ohjannut Lohjan Kylät ry:n kyläasiamies Paula Ojansuu.
Tärkeimmäksi seikaksi Pusulan tulevaisuuden kannalta koettiin palveluiden säilyminen.
– Pankit ovat jo lähteneet, mitä poistuu seuraavaksi? Yksityiset palvelut säilyvät, kun niitä käytetään, julkiset, kun on käyttäjiä. Käytetään siis mahdollisimman paljon oman kylän palveluita ja yritetään saada asukasmäärä kasvuun. Lapsia tarvittaisiin, jotta koulu ja päiväkoti säilyvät, terveyskeskushan kyllä pysyy, sillä vanheneva väestö tarvitsee terveyspalveluita, Sami Virpiö sanoi.
Tärkeänä pidettiin ikäihmisistä huolehtimista, joskin ääniä keräsi myös lapsista ja nuorista huolen pitäminen. Niin ikään toimivia kulkuyhteyksiä pidettiin tärkeinä.
– Samalla esimerkiksi etätyömahdollisuuksia olisi hyvä parantaa. Täällä kokeiltiin etätyön tekemisestä yhteisessä porukassa. Paikka kuitenkin vaihtui usein ja lopulta kiinnostus hiipui. Jos etätyön tekemiselle olisi jokin yhteinen tila, kiinnostus voisi olla voimakkaampaa, totesi Markku Lehtola.
Kylän vahvuuksiksi koettiin muun muassa oma kyläkauppakeskus PikkuOmena sekä luonto ja yhteisöllisyys. Toiveissa on tori, josta voisi ostaa paikallisten tuottajien tuotteita. Pohdintaa heräsi myös siitä, voisiko pusulalaisille tuotteille kehittää jonkinlaisen ”Pusula-merkin”. Erilaisia tapahtumiakin Pusulassa järjestetään, mutta niistä tiedottamiseen kaivattiin parempia keinoja.
– Meillä voisi olla kylälehti tai netti- tai puhelinsovellus, johon olisi koottu paikalliset tapahtumat, Lehtola totesi.
Lopuksi valittiin työryhmä viemään asioita eteenpäin. Siihen valittiin Satu Aaltonen, Erja Bäckman, Kati Juolahti, Markku Lehtola, Mari Levänen, Pertti Numminen, Heikki Parviainen, Carola Pitkänen, Ulla Rantanen ja Sami Virpiö. Ryhmän puheenjohtaja ja vetäjä on Liisa Jääskeläinen.