”Maailman tasa-arvoisin urheilulaji”
Riehakkaan leppoisat mölkyn MM-kisat Hyvinkäällä.

Mölkyn suosio on kasvanut tasaisesti sekä lajin synnyinmaassa Suomessa että ympäri maailmaa. Puiset mölkkypalikat kolisevat niin mökkipihoilla kuin vaativilla kilpakentillä, ja heittokapula sopii yhtä hyvin vaarin ja isoäidin kuin ekaluokkalaisenkin käteen.
Mölkky on helppo ja halpa harrastus. Kotimaisen pelitalo Tacticin virallisen ja mökkikäytössä lähes ikuisesti kestävän Mölkkypelin saa muutamalla kympillä useista kaupoista. Heittopaikkakaan ei vaadi ihmeitä – kisa-areenaksi kelpaa tasainen aarin alue, joskin pihanurmikko on usein liian epätasainen pelikenttä.
Mölkky on kansainvälinen peli
Sana mölkky tunnetaan moninaisin lausumismuunnoksin laajalti. Viime viikonloppuna Hyvinkään pesäpallostadionilla pelattuihin lajin MM-kisoihin osallistui 176 nelihenkistä joukkuetta 15 maasta Yhdysvaltoja, Australiaa ja Hongkongia myöten. Mölkky on erityisen suosittua Japanissa, josta oli saapunut Hyvinkäälle satakunta kilpailijaa. Pelillä on myös esimerkiksi Ranskassa, Tsekissä, Slovakiassa ja Virossa laaja harrastajajoukko.
Hyvinkään Tahkon kotiareena täyttyi viikonloppuna värikkäästä ihmispaljoudesta. Useimmat pelaajat kantoivat persoonallisia peliasuja ja ennen kaikkea rennon iloista ja rehtiä kilpailumieltä. Siinä missä varsinkin suomalaiset ja japanilaiset käyttäytyivät hillitysti, erityisesti ranskalaiset kannustivat toisiaan ja juhlivat onnistumisia äänekkäästi. Ilmoille kajahtivat tämän tästä riehakkaat kannustuslaulut.
Tutut voittajat, mutta iso yllätys oli lähellä

Viikonloppuna MM-kisoissa ei näkynyt murjottajia, vaikka hävitty peli tai ohiheitto hetken kirpaisivatkin. Lajin huiput tuntevat toisensa ja heidän heittotaitonsa, mutta joukkoon mahtuu aina uusia heittäjiä ja yllättäjiä. Esille voi nostaa vaikkapa 13-vuotiaan japanilaispojan Rento Sasakin. Hän kisasi joukkueessa isänsä, äitinsä ja heidän perhetuttunsa kanssa. Joukkue putosi kahdeksan parhaan joukosta hävittyään niukasti tulevalle maailmanmestarille Team Lokille. Lokki on kahminut vuosien varrella mielin määrin arvokisamitaleita, mutta joutui todella ahtaalle japanilaisperheen kanssa. Rento nousi perheen tähdeksi ja koko kisojen suosikiksi uskomattoman taitavien heittojensa ansiosta. Pojalla ei näyttänyt olevan lainkaan hermoja, kun hän poimi haluamiaan numerokeiloja tai poisti voimaheitoilla vastustajan kaipaamia palikoita aivan takarajalle. Mestarijoukkueen Jari Haasiatarha pyöritteli päätään Renton heittojen jälkeen ja nimesi hänet kisojen ykköspelaajaksi.
Perhe Sasaki on hyvä esimerkki siitä, että mölkky sopii kaiken ikäisille.
– Tämä on maailman tasa-arvoisin urheilulaji, julisti puolestaan australialaisen Willy Wombats -joukkueen Phoebe Halley.
Totta tosiaan, vaikka suurin osa joukkueista koostui miespuolisista, mukana oli runsaasti myös sekajoukkueita.
Perjantaina pelattiin ikään kuin lämmittelynä Nation Cup, jossa kilpailivat osallistujamaista kootut joukkueet. Voiton vei Team Australia, joka kukisti loppuottelussa Japanin.
Lauantaina ja sunnuntaina kisattujen varsinaisten MM-kisojen voittajaksi nousi hollolalainen Team Lokki peitottuaan finaalissa lahtelaisen Lasvelin puhtaasti 4–0. Pronssi meni Viroon EST-joukkueelle, joka voitti hämeenlinnalaisen yllättäjän ja arvokisaensikertalaisen Team Papukaijan.
Ensi vuoden MM-kisat heitetään Japanissa, jossa on meneillään hurja mölkkybuumi. Joten ei muuta kuin treenaamaan.
Mölkyn säännöt
Mölkkypakan 12 keilaa asetetaan alla olevan kaavion mukaisessa järjestyksessä 3–4 metrin päähän heittolinjasta. Ensimmäisessä pelissä heittojärjestys arvotaan. Seuraavissa peleissä heittojärjestys muodostetaan edellisen pelin tulosten perusteella pienimmästä pistemäärästä suurimpaan.

Pelin aloitus: Ensimmäinen pelaaja heittää heittokapulan keilamuodostelmaa kohti ja yrittää kaataa mahdollisimman monta keilaa.
Pisteiden lasku: Jos vain yksi keila kaatuu, pisteitä saa keilaan kirjoitetun numeron verran. Jos useampi kuin yksi keila kaatuu, pisteitä saa kaatuneiden keilojen lukumäärän mukaisesti.
Keilaa ei lasketa kaatuneeksi, jos se vähänkään nojaa toista keilaa tai heittokapulaa vasten. Heiton jälkeen keilat nostetaan takaisin pystyyn tarkasti siihen paikkaan, mihin ne ovat heiton tuloksena päätyneet.
Pelin loppu: Pelin voittaa henkilö tai joukkue, joka saa ensimmäisenä 50 pistettä. Peli loppuu tähän, eikä muilla ole tasoittavaa heittovuoroa. Jos pelaaja/joukkue jää ilman tulosta kolmella peräkkäisellä heittokierroksella, hän/se putoaa pelistä. Jos pelaaja/joukkue saa yli 50 pistettä, peliä saa jatkaa, mutta pistemäärä pudotetaan 25:een.








