Maisteri koulunpenkillä
Satu Sarin rakastaa uuden oppimista.

Urjalan elinvoimapäällikkö, Karkkilassa asuva Satu Sarin suoritti Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä eli Forssan ammatti-instituutissa vuoden mittaisen johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Kurssi tuli päätökseensä viime syksynä.
– Se oli ammatillista täydennyskoulutusta, johon osallistui koko Urjalan kunnan johtoryhmämme, Satu Sarin sanoo.
Sarin kertoo, että hänen työnantajansa panostaa viranhaltijoiden ammatilliseen osaamiseen sekä sen kehittämiseen. Vuoden mittaisen koulutuksen painotuksia olivat kestävä kehitys ja vastuullisuus erityisesti ympäristöasioissa.
Satu Sarin opiskeli koko tuon vuoden käytännöllisesti katsoen etänä, osittain myös sen takia, että koronapandemia tyhjensi oppilaitokset. Lähiopetuspäiviä oli kuukausittain vain yksi, joten opiskelussa jäi paljon vastuuta opiskelijoille.
– Minua se ei haitannut, päinvastoin tykkään niin paljon opiskelusta ja uuden oppimisesta, että vuosi meni nopeasti ja juoheasti, Sarin muistaa.
Opiskelusta hedelmiä työelämään
Hänen projekti- eli lopputyönsä käsitteli kunnan yritystonttiprojektia, mikä sivusi mukavasti Sarinin työkenttää ja josta saattoi poimia hyviä käytänteitä työhön Urjalan kunnalla.
Suurimmaksi haasteeksi Satu Sarin sanoo opintovuoden aikana ajan käytön suunnittelun. Mutta senkin innokas ja voisi sanoa rutinoitunut opiskelija pystyi junailemaan vanhasta tottumuksesta. Sarin valmistui aikoinaan kauppatieteiden maisteriksi ja on hankkinut sen jälkeen lisäkoulutusta monilla kursseilla. Niistä voi mainita esimerkiksi Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ)-kurssin, kaupunkikeskustan johtamiskoulutuksen, johtamisen erikoisammattikoulutuksen ja ulkomaankaupan erikoisammattikoulutuksen.
– Työnantajani kannustaa opiskelemaan ja oli sopivan joustava opintovuoden aikana. Sen verran aikaa vievää ja vaativaa opiskelu kylläkin oli, että sähköpostitulvan purkaminen jatkuu edelleen, Satu Sarin huokaa.
Ajan hermolla oleminen ja uuden oppiminen on kuntasektorilla nyt erityisen tärkeää. Vuoden alusta aloittaneet hyvinvointialueet vaativat viranhaltijoilta paljon uusien asioiden hallitsemista.
– Sote-ohjeet muuttuvat tiheään, eivätkä monet muutkaan asiat ole näin uudistuksen alkumetreillä täysin kunnossa. Kuntasektori on suurten muutosten vaiheessa ja se kysyy aivan uudenlaisia esimiestaitoja, Sarin pohtii.
Niinpä hänellä on jo tiedossa esimiestyön täydentävää koulutusta.
Sarin haaveilee lisäksi lakikoulutuksesta, mutta sen aika on kuulemma ”sitten joskus”.
”Osaaminen on avain menestymiseen”
Satu Sarin pitää opintovuottaan onnistuneena ja uuteen motivoivana. Hän kehuu Forssan ammatti-instituuttia kelpo opinahjona. Koulutuksessa käytettiin varsin paljon esimerkkeinä ammatti-instituutissa tehtyjä vastuullisuusratkaisuja.
– Kurssin vastuuhenkilö vaihtui pariin otteeseen ja viimeisin koulutuksen johtaja oli ihan mahtava. Kotitehtäviä oli erittäin sopivasti eli aika vähän. Työn ohessa tehdyt tehtävät sopivat mainiosti tämän tyyppiseen opiskeluun.
Satu Sarin ei halua toistella kliseitä ”elinikäisestä oppimisesta”, mutta haluaa korostaa koulutuksen yhä suurempaa merkitystä työelämässä ja yhteiskunnassa.
– Vain mahdollisimman hyvä ja syvä osaaminen omalla alalla on, jos ei ainoa, niin merkittävä avain menestymiseen, Satu Sarin filosofoi.