Metalliala lisää kiinnostustaan – Koneistajakurssin infossa yli 20 henkilöä
Faktia Oy ja viisi karkkilalaista yritystä järjestävät keväällä alkavan koneistajakurssin, jossa näihin yrityksiin koulutetaan kaikkiaan seitsemän henkilöä koneistajan töihin. Viime keskiviikkona koulutusprojektiin osallistuvissa yrityksissä pidettiin infotilaisuudet, joissa alaa, ammattia ja yritysten toimintaa valaistiin kiinnostuneille. Peräti 21 henkilöä vieraili päivän mittaan AJL-Components Oy:ssä, K. Suilo Oy:ssä, Tekopa Oy:ssä, SEW Industrial Gears Oy:ssä ja Moventas Gears Oy:ssä, jotka palkkaavat kurssin läpäisseistä riveihinsä 1–2 koneistajaa kukin.
Hakuaika kurssille päättyy 27.2., ja siihen valittavalla ei tarvitse olla metallialan koulutusta tai kokemusta.
– Oikea asenne ja motivaatio oppia uutta merkitsevät eniten, vihjaisi lehtori Markus Lindqvist Faktia Oy:stä.

Karkkilalainen Aleksi Hjerp on koulutukseltaan datanomi, mutta tällä hetkellä ilman työpaikkaa. Hän on ollut Werstaan mediapajan hommissa, eikä hänelläkään ole aiempaa metallialan kokemusta. Hjerp ehti mukaan vain tähän päivän viimeiseen tiedotustilaisuuteen, mutta piti Moventaksen töitä kiinnostavina.
Moventas Gears Oy osallistuu ensimmäistä kertaa tällaiseen yhteisrekrytointiin Faktian kanssa. Yhtiön infoon saapui yksitoista henkilöä, joiden ikä, ammattitausta ja työkokemus vaihtelivat suuresti. Joukossa oli sekä miehiä että naisia.
Työnjohtaja Matti Passi ja työntekijöiden luottamusmies Teemu Tuiskula kertoivat Moventaksesta, joka on erikoistunut tuulivoimaloiden komponenttien valmistukseen. Sen erityisalaa ovat tuuliturbiinivaihteet, joita se on valmistanut yli 15 000 kappaletta ympäri maailmaa. Massiivisten vaihteiden valuaihiot työstetään yhtiön Karkkilan koteloverstaalla ja kootaan vientikuntoon Moventaksella Jyväskylässä. Karkkilan tehtaalla huolletaan myös muiden valmistamia tuulivoimaloita.
Moventas Gears Oy:n Karkkilan koteloverstaalla työskentelee neljässä vuorossa kaikkiaan 40 henkilöä, ja se on toiminnassa vuorokauden ja vuoden ympäri.
Mahdolliset koneistajaoppilaskokelaat kyselivät innokkaasti yhtiön toiminnasta ja tulevasta koulutuksesta. Ilmeni muun muassa, että kaikki uudet työntekijät käyvät läpi 3–6 kuukauden mittaisen oppimisjakson, jonka aikana opetellaan työt ja talon tavat.
– Takuuvarmasti kaikki oppivat, Teemu Tuiskula vakuutti.
– Toisaalta meille on tullut aika harvakseen uusia henkilöitä, sillä työurat tuppaavat olemaan Moventaksella pitkiä. Minä tulin aikoinaan tänne – tosin silloiselle Santasalolle – vähän katselemaan, miltä täällä näyttää. Hyvältä on näyttänyt ja tuntunut 32 vuotta, työnjohtaja Matti Passi hauskuutti kuulijoita.
”Metalliala mahdollinen”
Tutustujien joukossa oli alan vaihtoa harkitsevia ja työttömäksi joutuneita. Virkkalalaiselta Hanna Ropposelta loppuivat työt Ortexilla Lohjalla vuoden vaihteessa. Hänellä on kokemusta monelta alalta, ja koulutukseltaan hän on alun perin puutarhuri.
Ropponen oli yksi innokkaista tiedon haluisista, joka kyseli tarkasti työstä ja yrityksestä Hän piti Moventaksen nelivuorotyötä miellyttävämpänä työmuotona kuin edellisen yrityksen kolmea vuoroa.
– Ihan hyvän kuvan tästä päivästä sain, tarjolla olisi naisellekin sopivaa siistiä sisätyötä. Mutta katsotaan ja nukutaan yön yli, Hanna Ropponen pohti lähitulevaisuuttaan.