Miehiä ja naisia haetaan koneistajakoulutukseen
Karkkilalaiset metallialan yritykset kaipaavat kipeästi osaavaa työväkeä. Neljä alan yritystä käynnistää koulutushankkeen Faktia Oy:n kanssa voidakseen palkata uusia ammattilaisia. Tarkoitus on löytää Karkkilan vaikutusalueelta kahdeksan henkilöä koulutettaviksi ammattikoneistajiksi. Hankkeessa ovat mukana SEW Industrial Gears Oy, Mansner Oy, MeriMet Oy ja Tekopa Oy.
Rekrytoitavat koulutetaan Faktia Oy:n ja yritysten tiloissa Karkkilassa ja Forssassa, jonne järjestetään kuljetus. Koulutus alkaa 5. maaliskuuta ja sen kokonaiskesto on 95 päivää. Kaikki koulutuksen hyväksytysti suorittaneet palkataan mukana olevien yritysten palvelukseen. Ensisijaisesti koulutukseen haetaan työttömiä ja työttömyysuhan alla olevia miehiä ja naisia, jotka sopeutuvat työskentelemään koneistajina. Alan aikaisempi kokemus on tietenkin eduksi, mutta opiskelemaan voi päästä ilman metallialan tuntemustakin. – Tärkeintä on avoin luonne, halu oppia uutta ja työskennellä koneistajan työssä, vakuuttaa yrityspalvelupäällikkö Mika Palanen Faktiasta.
Metalliala on kovin miesvaltainen, mutta esimerkiksi juuri koneistajaksi sopivat hyvin myös naiset. – Oikein mainiosti, vahvistaa työnjohtaja Pekka Juvonen SEW:ltä. Hän kertoo, että koneistajan työ on erittäin monipuolista ja vaihtelevaa sekä tarkkuutta vaativaa. Se on myös suhteellisen siistiä sisätyötä, jossa raskaimpia työkappaleita siirrellään nosturin avulla.
Alaan voi tutustua yrityksissä ensi keskiviikkona
Aivan kylmiltään ei koneistajakoulutukseen tarvitse lähteä. Ensi keskiviikkona 7. helmikuuta järjestetään infotilaisuudet kaikissa mukaan lähtevissä yrityksissä. Silloin saa hyvin kuvaa metallialan yrityksestä ja ennen kaikkea siitä, millaista on koneistajan työ. Kello 8.30–9.30 voi tutustua Tekopaan, 10–11 Mansneriin, 12–13 SEW:iin ja 13.30–14.30 MeriMetiin.
”Koneistajan työ sopii hyvin naisille”

Johanna Hälinen työskentelee koneistajana SEW:llä ja on erittäin tyytyväinen ammattiinsa ja työoloihinsa
Johanna Hälinen aloitti koneistajana SEW Industrial Gears Oy:ssä viime toukokuussa. Koneistajan koulutuksen hän sai vuonna 2008 Innofocuksessa ja pääsi kurssin jälkeen töihin Moventakselle.
– Kun Moventas lopetti Karkkilassa vuonna 2013, jäin minäkin työttömäksi Hälinen kertoo.
Työttömyyden katkaisivat erilaiset pätkätyöt, esimerkiksi Helvarilla.
Johanna Hälinen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen työhönsä ja työoloihinsa SEW:llä. Hänen mukaansa koneistajan työ on monipuolista, vaihtelevaa ja itsenäistä. – Ilman muuta tämä työ sopii naisille, Johanna huudahtaa. Hän ei koe työtään lainkaan ainakaan liian raskaana, eikä kaksivuorotyökään tuota hänelle ongelmia.
– Mieluiten tekisin yövuoroa, jos sellainen täällä olisi, Hälinen sanoo.
Hän myös kehuu työkavereitaan, joilta saa aina neuvoja tukea, jos joskus tulee tenkkapoo.
– Koko tiimimme on hitsautunut hyvin yhteen, kertoo Johanna Hälisen pomo Pekka Juvonen.
Johannalla on SEW:llä noin 150 työtoveria, joista nelisenkymmentä on koneistajia.
SEW toivoo saavansa Faktian kanssa järjestettävän koulutuksen kautta kaksi tai kolme koneistajaa.