Nyhkälän koulun lukukuu innostaa kirjojen pariin
Marika Tudeer
Nyhkälän koulussa vietetään lukukuuta loka-marraskuussa. Mukana lukuinnostusta kehittämässä on koko koulu.

On jännää, miten tämä tosiaan innostaa lapsia lukemaan. Kukin osallistuu taitonsa mukaan, erityisopettaja Minna Keränen sanoo.
Lukukuuta suunnittelemassa on ollut sitä varten perustettu työryhmä, mutta kukin luokka toteuttaa tempausta omalla tavallaan ja poimii tarjolla olevista aktiviteeteista itselleen sopivimmat. Lähes kaikki luokat osallistuvat koko koulun yhteisen lukupuun tekoon: kun on lukenut minkä tahansa kirjan, saa kiinnittää kirjan tiedoilla varustetun lehden ala-aulan puuhun.
– Lukukeiju ja Lukukeijo ovat olleet aivan mainioita, Minna Keränen sanoo. Lukukeijun helistessä keskusradiossa koko koulu keskittyy 15 minuutiksi lukemaan.
Pienimmille tarjolla on Kirjarohmun ja Suurahmatin haasteet, joissa eniten lukenut luokka kultakin luokkatasolta voittaa.
Kirjastokin osallistuu Nyhkälän lukukuuhun paitsi tarjoamalla luettavaa myös kirjavinkkauksin. Hieman vastaavaa tarjoavat vapaaehtoiset lukumuorit ja lukupapat, jotka tulevat kertomaan omista mielikirjoistaan ja lukemaan lapsille ääneen.
Kirjailijavierailukin on ollut tarjolla. Kolmosluokkalaisia on hämmästyttänyt muun muassa se, miten kauan voi kirjan valmistuminen kestääkään. Kirja ei synnykään puolessa tunnissa eikä edes viikossa, vaan pienenkin kirjan valmistumiseen on voinut kulua jopa hämmästyttävät seitsemän vuotta.
Eri puolille koulua on pystytetty lukumajoja ja lukunurkkauksia, joihin oppilaat pääsevät sovittuina aikoina lukemaan tai viettämään lukuvälitunteja.
4a-luokan opettaja Erika Rytkönen kertoo oman luokkansa käyneen lukemassa ääneen ykkösluokkalaisille eli omalle kummiluokalleen.
– Nelosluokkalaiset eivät koronarajoitusten takia saaneet nauttia omista kummeistaan, ja sitä tärkeämpää on tämä kummitoiminta nyt. Isot ja pienet lukevat vuorotellen tai vaikkapa etsivät yhdessä tuttuja kirjaimia, jos lukeminen ei pieniltä vielä suju. Lapsille on valtavan tärkeää saada tuntea olevansa iso ja osaava, Erika Rytkönen sanoo.
Kolmosluokan opettaja Tiina Myllyniemi pitää lukemista erityisen tärkeänä paitsi lukutaidon myös elämysten kokemisen kannalta.
– Yhdessä lukeminen innostaa. Innostus tarttuu. Lapset kyllä haluavat lukea, mutta se vaatii aikuisilta mallia ja esimerkiksi kirjaston käyttöön ohjaamista.
3a-luokan oppilas Siiri kertoo, että hänen mumminsa ja ukkinsa olohuoneessa on valtava kirjahylly. Luokkatoveri Tara kertoo ottavansa aina kyläilyreissulle mukaan kirjan, sillä aikuisten jutellessa on mukava uppoutua omaan kirjaan. Molemmat vahvistavat, että lukukuu on saanut heidät lukemaan entistäkin enemmän.
Opettaja Tiina Myllyniemi kehuu Kustannus-Mäkelää, joka on lahjoittanut koululle hienon määrän kirjoja. Lukukuun päätteeksi ne arvotaan kaikkien lukeneiden kesken.