Pusulassa viehättävät luonnon rauha ja yhteisöllisyys

Pusulassa toteutettiin kyläkysely, jossa alueen asukkaat pääsivät miettimään alueen viehätystekijöitä ja kehityskohteita. Tulokset julkaistiin torstaina ja vastauksia saatiin 213. Kyselyn organisoivat Liisa Jääskeläinen, Pekka Ruoholahti, Pertti Numminen, Markku Lehtola ja Sami Virpiö.
– Kaikki alkoi oikeastaan vuosi sitten, kun Pusulassa käynnisteltiin kyläsuunnitelman tekemistä, kertoo Liisa Jääskeläinen.
Vastaukset koonnutta Pekka Ruoholahtea yllätti vastauksissa näkynyt positiivisuus.
– Usein vastaavissa kyselyissä nousee esiin epäkohtia ja negatiivisiakin huomioita. Nytkin saatiin paljon ajatuksia siitä, kuinka aluetta voisi kehittää, mutta asuinpaikkaansa vastaajat vaikuttivat olevan pääosin varsin tyytyväisiä.
Pusulan ylivoimaisina vahvuuksina nähtiin luonto, maalaisympäristö, oma rauha ja tila. Niitä ovat myös hyvä sijainti, ystäväpiiri ja sukulaiset. Monia vastaajia miellytti oma asumistapa, asumiskustannukset koettiin kohtuullisiksi ja palveluja on tarjolla.
– Nykyisiä palveluja puolustettiin äärimmäisen yksituumaisesti. Sama näkyy suhtautumisessa harrastusmahdollisuuksien ylläpitoon ja kehittämiseen. Myös uhkakuvista oltiin yksimielisiä. Mitään kunnallista palvelua ei ole kylältä varaa menettää. Esimerkiksi oma terveysasema ja kirjasto koettiin tärkeiksi. Lisäksi huolettavat väestön ikääntyminen ja julkisen liikenteen puute. Lisävuoroja toivottiin sekä Lohjan että Helsingin suuntaan. Kylän tapahtumille kaivattiin yhteistä tiedotuskanavaa, josta löytyisivät kaikki menovinkit.
Realistisia ja villimpiä toiveita
Levennettyjä pientareita tai kevyen liikenteen väyliä ja valaistuksen jatkamista toivottiin Hyönölän, Töllin ja Kaukelan suuntaan. Kehitysehdotuksissa näkyy realismi. Ei vaadita kuuta taivaalta, vaan moni ehdotuksista on toteutettavissa melko pienilläkin panostuksilla.
Metsäluontoon toivottiin merkittyjä ja valaistuja kävelyreittejä sekä retkihiihtolatua. Lisäksi nykyisistä kävelyreiteistä toivottiin lisää tietoa. Vastauksissa kaivattiin myös uimarannan ja Pusulan koulun ympäristön kehittämistä. Paikalliset yritykset saivat paljon suitsutusta. Kyläkauppakeskus PikkuOmenaa, Tuukkasen Leipomoa, Pusulan Krouvia ja Pusulan Nestettä kiiteltiin, samoin seurakunta keräsi paljon kiitosta.
Vastauksissa nousi esille toiveita ja tarpeita. Toista ruokakauppaa toivottiin piristämään kilpailua, ja esille nousivat uudet harrastusmahdollisuudet, kokoontumistilat ja siisteys. Vastaajat lisäisivät myös majoitusmahdollisuuksia ja kehittäisivät kestävää matkailua. Lisäksi ehdotettiin viinimyymälää, vuokrattavia soutuveneitä, kimppakyytimahdollisuuksia, kuvataidekurssia, metsästys- ja kalastusmahdollisuuksien lisäämistä, luistelurataa järvelle, yleistä saunaa ja vuokrattavia etätyöpisteitä.
– Kyselyn merkitys on kaikkien villienkin toiveiden tuominen esille. Kaikki tämä tuo tietoa asukkaiden ja kesäasukkaiden toiveista ja luo pohjaa tulevaisuuden kehityshankkeiden pohdinnalle.
Vastaajista valtaosa oli työikäisiä ja vastaukset jakautuivat melko tarkasti 26–65 -vuotiaisiin. Neljännes oli syntyperäisiä pusulalaisia, neljännes yli 10 vuotta Pusulassa asuneita, saman verran oli alle 10 vuotta Pusulassa asuneita ja neljännes vapaa-ajan asukkaita. Kolme neljästä vastaajasta oli naisia. Vastaukset tulevat osaksi kyläselvitystä. Ensimmäisenä toiveista ottaa koppia Pusulan aluetoimikunta ja mahdollisesti Pusula-seuran yhteyteen perustettava Pusulan kyläyhdistys -jaos.