Risto Frankille liikuntakulttuurin kultainen ansioristi
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen myönsi viime viikolla ansioristejä ja -mitaleja liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille. Kultaisia ansioristejä jaettiin 13, ansioristejä 52 ja ansiomitaleja 153 kappaletta.
Liikunnan ja urheilun ansiomerkkejä voidaan myöntää paikallisissa urheiluseuroissa, alueellisissa liikuntajärjestöissä, valtakunnallisissa lajiliitoissa tai liikunnan kansainvälisissä tehtävissä aktiivisesti toimineelle. Yksi kultaisen ansioristin saaneista on karkkilalainen Risto Frank, jolle ansioristiä haki suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK Motorsport ry.
Risto Frank, jos kuka, täyttää ansiomerkin kriteerit. Hän on meritoitunut vuosikymmenien ajan kaikissa edellä mainituissa kategorioissa. Parhaiten hänet tunnetaan autourheilupiireissä, erityisesti rallin parissa.
76-vuotias Frank kiinnostui autourheilusta 1960-luvun alussa, jolloin hän toimi sihteerinä silloisen Karkkilan Ammattiautoilijat ry:n autokisoissa Karkkilan järvien jäillä. Aktiivisen ja osaavan miehen tie vei 1966 perustetun Karkkilan Urheiluautoilijat ry:n puheenjohtajaksi ja sitä kautta tekemisiin valtakunnallisen Suomen Urheiluautoliiton kanssa.
Eri liittojen yhdistyttyä vuonna 1978 Autourheilun kansalliseksi keskusliitoksi (AKK), Frank ajautui kuin luonnostaan uuden liiton tehtäviin. Hän toimi vuosikaudet monipuolisesti liiton lajiryhmissä, liittovaltuustossa ja jopa sen puheenjohtajana. Ristolle ovat tulleet tutuksi melkeinpä kaikki autourheiluun liittyvät toimenkuvat.
– Olin 16 vuotta liittovaltuustossa ja sen puheenjohtajistossa. Aluevaltuuston puheenjohtajan nuijaa pidin 10 vuotta, ja olen edelleen liiton jäsen.
Frank toimi vuosikymmenien aikana noin 500 autourheilukisan päätoimitsijatehtävissä. Hän esittelee samalla hirmuista määrää toimitsijakortteja.
Jääkiekkoa ja taitoluistelua

Risto Frank sovittaa kuvaan sopivaa takkia tyttärentyttären Sofia Lundqvistin kanssa. Lundqvistille siirtyi miestenvaateliike Frankin vetovastuu isoisän jälkeen.
Risto Frankille jää on ollut tärkeä elementti muutenkin kuin nastarenkaiden alla. Hän oli kovana lätkäjätkänä 1960-luvulla aktiivinen Karkkilan Poikien jääkiekkojaostossa – muun muassa sen puheenjohtajana – ja myös valmensi juniorijääkiekkoilijoita. Frank kuului lisäksi KaPon hallitukseen, joka aloitti aikoinaan Liimamäen tanssilavatoiminnan.
Jotta perusteet kultaisen ansioristin myöntämiselle täydentyisivät, on kerrottava vielä yksi Risto Frankin intohimon kohde, jossa liikutaan jään pinnalla siinäkin. Frank toimi pitkään aktiivisesti taitoluistelun parissa. Hän oli vuodesta 1977 vuoteen 2002 tuloslaskentapäällikkö kaikissa Suomessa pidetyissä lajin arvokisoissa. Yhtenä kimmokkeena taitoluisteluun oli Riston Katariina-tytär, joka oli juniorivuosinaan lajin huippulupauksia.
Lajiliitto testasi 1983 kotikisojen aikana uutta tietokonepohjaista pistelaskentajärjestelmää, jossa myös Risto Frankin sormet olivat vahvasti mukana. Systeemi toimi hyvin, ja seuraava kisaisäntä, Kanadan lajiliitto pyysi Ristoa palkkalistoilleen. Frankilla oli kuitenkin niin paljon tekemistä kotimaassa ja Karkkilassa, että hän kieltäytyi.
– En voi tietää, mihin elämä olisi kuljettanut, jos olisin lähtenyt, Risto Frank pohtii.
Ehkäpä ainakin komea ja harvinainen ansioristi olisi jäänyt saamatta.