Ruokateknologia-startup Hailia Nordic Oy:n tehdas Karkkilaan – Yritys jalostaa kalaherkkuja erityisesti silakasta.

Hailia Nordic Oy aloittaa tuotannon Yrittäjäntiellä Atrian entisessä tehdasrakennuksessa Karkkilassa vuoden lopulla. Yrityksen liikeideana on luoda uutta teknologiaa ja osaamista nykyisin alihyödynnettyjen, ilman kasvatusresursseja kasvavien ja kestävien pikkukalakantojen hyödyntämiseksi. Uuden helposti skaalautuvan teknologian avulla paikallisista pikkukaloista voidaan tehokkaasti ja monipuolisesti valmistaa maistuvia, helppokäyttöisiä ja terveellisiä tuotteita, joiden käyttö edistää ympäristön ja erityisesti vesistöjen tilaa.
Suomalaisten kalansyönti on lisääntynyt viime vuosina, mutta yli 80 % ravintokalasta on tuontia. Suomen silakkasaalis on vuodessa noin 100 miljoonaa kiloa, joka vastaa kokoluokaltaan Suomessa tuotettavien naudanlihan ja broilerin vuosittaisia tuotantomääriä. Iso osa silakkasaalista päätyy rehuksi tai kalajauhoksi ja vain 3 % hyödynnetään suomalaisissa keittiöissä̈ ruuaksi.
Hailia Nordic Oy:n teknologiasta ja tuotekehityksestä vastaavan johtajan Otto Kaukosen mukaan silakka ja muut alihyödynnetyt pikkukalat voidaan uuden teknologian avulla nostaa jälleen tärkeäksi osaksi kotimaista ruoantuotantoa. Lisäksi käyttöönotettavaa teknologiaa voidaan tulevaisuudessa soveltaa myös muilla markkina-alueilla.
Kaukonen ja yrityksen toimitusjohtaja Michaela Lindström eivät vielä kerro minkälaisista kalatuotteista on kyse tai millä tuotemerkillä niitä markkinoidaan.
– Pääraaka-aine on ainakin aluksi kotimainen pienikokoinen silakka, joka jää helposti hyödyntämättä elintarviketeollisuudessa. Kalaa toimittavat meille yhteistyökumppanimme lähinnä rannikkoseuduilta, teknologiajohtaja Otto Kaukonen kertoo.
Yrittäjäntien tehdasrakennus saneerataan
Karkkila on osoittautunut Michaela Lindströmin mukaan hyväksi paikaksi Hailian tuotannolle. Sen piti alun perin sijoittua Uuteenkaupunkiin, mutta tehdasrakennus tuhoutui tulipalossa viime vuonna. Uusi osoite löytyi lopulta Karkkilasta, josta pääkaupunkiseutu kaikkine yhteistyöverkostoineen on sopivalla etäisyydellä. Karkkilasta löytyy pienemmän paikkakunnan läheiset palvelut ja hyvät kumppanit.
– Entisenä elintarviketehtaana Yrittäjäntien kiinteistö täytti monelta osin tuotantomme tarpeet, mutta remontointiakin tarvitaan nykystandardien mukaisten vaatimusten täyttämiseksi.
Juuri nyt tehtaalla on käynnissä saneerausurakka, jossa mm. puretaan ja siirretään väliseiniä, uusitaan lattiapintoja ja tehdään sähkö- ja ilmastointitöitä. Myös toimisto- ja sosiaalialat remontoidaan pinnoiltaan.
– Alkusyksystä aloitetaan tuotantolaitteiden asennukset ja samalla yritys alkaa toden teolla rekrytoida tuotantohenkilökuntaa, Michaela Lindström toteaa.
Hän täsmentää, että vuoden loppuun mennessä on tarkoitus palkata kaksitoista henkilöä.
– On hienoa saada olla mukana kertomassa tätä hyvää yritysuutista. Olemme todella iloisia, että Hailia Nordic löysi Karkkilasta innovatiivista toimintaansa edistävän ympäristön. Ratkaisu rikastuttaa alueemme elinkeinotoimintaa sekä vahvistaa työllisyyttä. Toivotamme Hailia Nordicin erittäin lämpimästi tervetulleeksi Karkkilaan, toteaa kaupunginjohtaja Tuija Telén.
Hailia Nordic Oy:lle on myönnetty tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta sekä Varsinais-Suomen ELY-keskukselta kehitystyöhön ja tuotannon käynnistämiseen. Lisäksi Hailia Nordic Oy on saanut mukaan sijoittajaksi ruokateknologiaan keskittyvän pääomarahasto Nordic FoodTech VC:n.