Ruotsissakin panostetaan luontomatkailuun

Opintoretkeilijät tutustumassa Ramhultafallettin vesiputouksien luontopolkuun Sätilan kylässä. Kuvaaja Anu Pekanniemi.
Ykkösakseli ry on mukana yhteispohjoismaisessa Outdoor Leader -hankkeessa, jossa on tarkoituksena kehittää Euroopan maaseuturahaston tuella maaseudun ulkoilu-, retkeily- ja pyöräilyreittejä sekä tukea maaseudun matkailuyrittäjyyttä. Hankkeen aikana on tarkoitus oppia hyväksi havaittuja käytäntöjä muilta Leader-ryhmiltä ja saada vinkkejä sekä tunnistaa oman alueen kehittämiskohteita.
Hankkeen puitteissa tehtiin viisipäiväinen opintomatka Leader Sjuhäradin toiminta-alueelle Länsi-Götanmaalle Ruotsiin 23.–28.10. Olin osana Suomen delegaatiota Ykkösakselin ja tietenkin Karkkilan edustajana. Vierailukohteina oli erityyppisiä retkeily- ja luontoliikuntakohteita kymmeniätuhansia asiakkaita palvelevasta Ulricehamnin hiihtourheilukeskuksesta aina pienimuotoisiin ja talkoovoimin ylläpidettyihin vaellusreitteihin.
Avoimuutta ja yhteisiä ponnistuksia
Kaikkiin kohteisiin oli saatu Leader-rahoitusta, mutta oli niillä muutakin yhteistä. Ne kaikki oli tehty yhdessä, niin että koko yhteisö ponnisteli onnistumisen eteen. Mukana olivat yhdistykset, kunta, paikalliset yritykset ja yksittäiset kuntalaiset. Olennaista oli se, että toimijat työskentelivät toisiaan tukien, eivät toisiaan vastaan.
Kuulimme päivien aikana varsin kattavan määrän ammattilaisten markkinointipuhetta ja tarkkoja kuvauksia luontomatkailun palvelumuotoilusta ja paketoinnista, mutta arvioisin, että ne osaamme varmasti itsekin. Niin itsestään selvältä kuin se kuulostaakin, nousee keskeisimmäksi oivallukseksi yhteinen päämäärä ja sen eteen työskentely.
Aivan vähäpätöisessä roolissa ei myöskään ole se, että opetellaan kertomaan meneillään olevista hankkeista muille, jotta hekin voivat päästä niihin mukaan.
Asukkaat alueensa parhaita markkinoijia
Karkkilassa on parhaillaan tapahtumassa luontomatkailun ja reitistöjen osalta kaikenlaista, mutta kuinka moni tietää, mitä kaikkea? Itse huomasin ekskursiolla, etten osaa kovinkaan tarkasti kaikista hankkeista kertoa.
Väitän, että yhtenä osana ruotsalaisessa menestysreseptissä on se, että asukkaat toimivat itse parhaina alueensa markkinoijina. Palveluita kehitetään etupäässä asukkaiden, ei pelkän matkailun näkökulmasta ja kehitystyöstä osataan olla ylpeitä.
Lopuksi nousee pintaan vielä yksi teema: alueellinen yhteistyö. Ruotsalaisen luontomatkailun menestysreseptiin liittyy olennaisesti se, että liikkeellä ollaan paitsi yksittäisinä kuntina, myös kokonaisina maakuntina ja lopulta kytkeydytään laajemmin katsoen osaksi maabrändiä. Kuntarajat ja maakuntarajat ylittävä yhteistyö on tuloksekkaampaa kuin omien rajojen sisään käpertyminen.
Naapureiden menestys ei ole meiltä pois, pikemminkin päin vastoin.
– Kirjoittaja on Ykkösakselin hallituksen varajäsen