Sähköllä jo 400 kilometriä

Autosähköinsinööri Ilari Leskinen huollon asiakaspalvelusta on Auto-Kehän sähköautospesialisti. Nissan Leaf on hänelle jo läpikotaisin tuttu ajopeli.
Ilman asiasta kertovia mainosteippauksia uutta Nissan Leafia ei ulkonäöltä erottaisi sähköautoksi. Sen ulkomuoto sulautuu juoheasti Nissan-perheeseen, ja sisältäkin se on kuin mikä hyvänsä nykytyylikäs perheauto, joskin tavallista tilavamman oloinen.
Mutta kun Leafin käynnistää, huomaa eron normaalimoottoriseen autoon. Ei nimittäin kuulu mitään. Auto tuntuu lämpiävän nopeasti, ja talvitakin voi riisua saman tien. Vaihteensiirtäjä on pieni pyöreä nupikka, jolla määrätään ajosuunta. Polkimia on automaattivaihteisen auton tapaan kaksi, kaasu ja jarru. Käsijarru kytkeytyy itsestään pois päältä, kun auto nytkähtää liikkeelle. Auto tottelee kaasujalan käskyjä tarkasti ja ajotuntuma on alusta saakka tarkan tuntuinen sekin.
Nyt kohdataankin uuden Leafin erikoisuus: ePedal-toiminto. Auton voi nimittäin kytkeä vaikka kesken ajon toimimaan vain yhdellä polkimella. Silloin operoidaan ainoastaan kaasupolkimella. Kaasua painaessa auto tietenkin kiihtyy, mutta heti kun jalkaa nostaa polkimelta, auton vauhti hidastuu kuin jarruttaessa. Tällöin varsinaista jarrupoljinta ei tarvitse kuin kiperässä jarrutustilanteessa.
Yhden polkimen ePedal-toimintoon tottuu nopeasti ja pian muuta ajotapaa ei halua enää käyttäkään, ainakaan taajamassa.
Kaupunkiajossa Nissan Leaf on mainio kulkupeli, mutta maantielläkin sen ohjattavuus on tarkka, jousitus miellyttävä ja meno lähes äänetöntä. Korvat tavoittavat ainoastaan renkaiden ja pienen tuulen suhinan.
Nissan Leafissa on nykymeiningin mukaan kaistavahdit, katvevaroittimet, älykkään vakionopeuden säätö ja monet muut turvavarusteet ja -toiminnot. Jos auto ohjautuu reuna- tai keskikaistan päälle, ratti alkaa täristä ja myös äänimerkki varoittaa tapahtumasta. Vaihtelevan jäisellä maantiellä tosin välillä tuntui, että kaistavahti reagoi myös jää- tai lumiraitoihin.
Jos nämä ääni- ja tärinätoiminnot häiritsevät, ne voi myös kytkeä pois päältä. Se tehdään suuren ja monipuolisen ohjauspaneelin avulla, josta näkee jos mitä auton säätöjä ja tietoja.
Leaf on lyhyesti sanoen miellyttävä auto, jonka kiihtyvyys on sähkömoottorin ansiosta alle kahdeksan sekuntia/100 km.
Nissan Leafin akkujen varausaika on jonkin verran kasvanut verrattuna edelliseen malliin. Sille luvataan ajokilometrejä jopa 400 yhdellä latauksella, mutta lämmitys- ja ilmastointilaite sekä tietysti ajotapa vaikuttavat toimintamatkan pituuteen. Käytännössä se lienee 300 kilometrin paikkeilla.
Leafin voi ladata esimerkiksi yön yli kotisähköllä tai pikalatauksella Karkkilan Auto-Kehässä. Latauspisteitä alkaa löytyä pääkaupunkiseudulla Lohjaa ja Nummelaa myöten niin tiheästi, että sähköauto on jo realistinen vaihtoehto Uudellamaalla liikkuvalle.

Pekka Wiik on tyytyväinen ensi kokemuksiinsa Nissan Leafin ratin takana.
Pekka Wiikin ensimmäinen sähköauto
Sähkö-Wiikin perustaja Pekka Wiik vaihtoi kymmenen vuotta vanhan Hondansa viime viikolla uuteen Nissan Leafiin. Hän on haaveillut sähköautosta kauan ja seurannut tarkasti niiden kehitystä. Wiik ohjelmoi ensimmäisen taajuusmuuttajansa vuonna 1982 ja totesi, että ei sähköauton toimintaperiaate ole sitä kummempi. – Sähköauto on iso taajuusmuuttaja varustettuna sähkömoottorilla ja akuilla. Nyt lyijyn tilalla on litium-ioniakut ja myllynä on kestomagneettimoottori, Pekka Wiik pohtii.
Wiikin ensi tuntemukset Nissan Leafista ovat perin positiiviset. Akut kestävät hyvin päivän ajot niin arkena kuin työpäivänäkin. Kesken päivän auton voi ladata nopeasti ostopaikassa Auto-Kehässä ja yöllä kotona. Wiik uskoo Leafin toimintamatkan riittävän keski-ikäisen pariskunnan normaaleihin ajoihin töihin, kauppaan ja mökille. – Lapin-reissut tehdään joka tapauksessa joko junalla tai lentokoneella.
Wiikiä miellyttää ajomukavuuden lisäksi ajamisen edullisuus. – Tätä ei tarvitse juurikaan huoltaa eikä uusia pakoputkia ostella. Sadan kilometrin kustannukset ovat kahden euron luokkaa, ja sehän minulle sopii, Pekka Wiik myhäilee.
Myös Pekan vaimo on ehtinyt tykästyä pariskunnan sähköautoon. – Tämähän lähtee käyntiin kuin pölynimuri, Pekka Wiik väittää vaimon todenneen.