Tuure Keskinen täyttää itsenäisyyspäivän aattona 80 vuotta

Pitkäaikainen kuntapoliitikko ja kirkkovaltuutettu Tuure Keskinen täyttää itsenäisyyspäivän aattona 80 vuotta. Hän on tullut neljän kaupunginvaltuustokautensa aikana tutuksi varmaan puolelle karkkilalaisista, ja tuo toinenkin puoli tunnistaa miehen katukuvassa ulkonäöltä. Sosiaalinen kaveri nähdäänkin kauppareissuillaan tämän tästä juttusilla ihmisten kanssa.
Kun muutimme aikoinaan Karkkilaan, talomme entinen omistaja antoi meille vinkin.
– Jos tarvitsette apua tai neuvoja talon öljylämmitysasioissa, soittakaa Tuurelle. Hän osaa kaiken lämmityskattiloista ja on myös avulias, myyjä valisti.
Jouduimmekin kääntymään silloin tällöin Tuure Keskisen puoleen, joka todellakin osasi homman ja opasti meitä noviiseja.
– Högforsilla ehti melkein tulla täyteen 45 vuotta, joten täytyyhän siinä ajassa jotain oppiakin, Tuure Keskinen sanoo hymyillen.
Supistetusta kansakoulusta konepajakouluun
Tuure syntyi 5.12.1940 Pertunmaalla. Hänellä oli ajalle tyypillisesti paljon sisaruksia. Tuure oli seitsenpäisen sisarusparven toiseksi vanhin. Tarjolla oli vain supistettu kansakoulu, ja siellä poika viihtyi ja menestyi. Tie Savon sydänmailta lukioihin, saati yliopistoihin oli tuohon aikaan suurelle osalle kanssa mahdoton, mutta Tuure onnistui löytämään lukupäälleen opinahjon.
– Serkkuni oli saanut töitä Högforsilta ja alkoi houkutella minua Karkkilaan.
Tuure karistikin Pertunmaan pölyt housunpunteistaan ja muutti serkun perässä. Hän pääsi Högforsin konepajakouluun 16-vuotiaana vuonna 1957 ja valmistui työkaluviilaajaksi. Keskinen siirtyi tehtaan lämpölaboratorioon lämpölaborantiksi 1962. Sitten kun laatusertifikaatit tulivat ajankohtaisiksi, Keskinen nimitettiin Högfors Lämmön laatupäälliköksi. Hänen vakanssinsa oli tekninen neuvoja, kun hän sai taloudellisten syiden vuoksi potkut vuonna 2001. Yrityksen nimi oli muuttunut jo Thermiaksi. Hän pääsi työttömyysputken päätteeksi sitten eläkkeelle.
– En minä osannut olla tästä katkera yhtiölle, eihän se ilman syytä erota ihmisiä, Tuure Keskinen pohtii.
Kuntapolitiikkaan Karkkilassa
Fiksuna ja sovittelevana miehenä tunnettu Keskinen suostui kuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2004. Hän sai 34 äänellään varavaltuutetun paikan, mutta osallistui istuntoihin useasti. Tuure Keskiselle on kertynyt vuosien varrella lukuisia luottamustehtäviä ja hallituspaikkoja. Hän ei ole vielä päättänyt, aikooko ehdolle ensi keväänä.
Tuure Keskinen on vaikuttanut pitkään myös seurakunnan päättävissä elimissä. Seurakuntalaiset äänestivät hänet kirkkovaltuustoon vuonna 2002. Monta vuotta kului sittemmin kirkkoneuvostossakin.
– Seurakunnan asiat kiinnostavat tällaista tapauskovaistakin, Keskinen perustelee.
Hän perää sekä kaupungin että seurakunnan päättäviltä ihmisiltä sujuvampaa yhteistyötä.
Urheilumies Tuure Keskinen
Tuure Keskisen kipinä urheiluun, erityisesti hiihtoon, syttyi jo kansakoulussa.
– Opettajatar oli innokas urheiluihminen ja johdatti meitä liikunnan pariin.
Tuure oli hyvä hiihtäjä ja osallistui kilpailuihin jo yhdeksän vanhana. Myöhemmin hän asettui lähtöviivalle peräti nuorten SM-hiihdoissa Salpausselällä, mutta joutui keskeyttämään kisan.
– Lähdin nuoruuden innossani tulevan olympiahiihtäjä Hannu Taipaleen kantaan, mutta arvaahan sen, miten siinä kävi. Sammahdin täysin, Tuure Keskinen sanoo ja nauraa.
Myös juokseminen on kuulunut Keskisen harrastuksiin. Nuorempana hän kilpaili 800 ja 1500 metrillä, myöhemmin matkat pitenivät, ja vyölle on kertynyt muutama maratonkin.
Tuure Keskinen on osallistunut moniin reserviläiskisoihin myös esimerkiksi ampumahiihdossa.
– Eihän tällaisessa ”kerjäläisen kelkkanarussa” voimaa ole, mutta kaipa minä jotenkin pärjäsin hyvän tekniikan avulla, Keskinen analysoi pilke silmäkulmassa.
Tuure Keskinen on muutenkin ollut aktiivinen reserviläinen. Hänellä on takanaan monia tehtäviä paikallisessa reserviläisjärjestössä.
– Olen ollut aina hyvin isänmaallinen ja arvostan sotiemme veteraaneja niin paljon, että nytkin meinaa tulla liikutuksesta tippa linssiin.
Neljä surun vuotta
Tuure Keskinen iski aikoinaan silmänsä samalla työpaikalla olleeseen vientisihteeri Liisa Haloseen, vai oliko se toisinpäin? Syntyi romanssi, ja pari avioitui vuonna 1962. Keskisille syntyi kaksi poikaa Petteri ja Sami. Perhe asui aluksi muun muassa nykyisen Tehtaan Hotellin niin sanotussa Punaisessa tuvassa. Polariin he muuttivat vuonna 1983.
Poikien kasvettua aikuisiksi Liisa ja Tuure matkustivat paljon ulkomailla saakka. Neljä vuotta sitten, tarkalleen 11.10.2016, Liisa Keskinen menehtyi. Leski eli vielä suruaikaa, kun jysähti toisen kerran ja jos mahdollista, vieläkin pahemmin. Esikoispoika Petteri kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Espoossa vuonna 2018 vain 55-vuotiaana.
Vaimon ja pojan kuolemien väliin mahtuu lisäksi Tuuren äidin poismeno sekä hyvin läheisen serkun vaimon kuolema.
Sanotaan, että ihmiskeho reagoi suuriin vastoinkäymisiin. Ei ole tietoa, oliko rankalla surujaksolla vaikutusta Tuure Keskisen terveyteen, mutta iskuitta sekään ei jäänyt. Ensin Keskinen sai päähänsä vyöruusun, ja seuraavaksi hänellä todettiin eturauhassyöpä. Hän kävi sädehoidossa Hyksissä 38 kertaa, ja onneksi hoito tehosi. Mies parani, eikä tauti ole levinnyt muualle elimistöön.
– Kyllä tässä tulee jo vähitellen toimeen kuolemien kanssa, Tuure Keskinen huokaa ja katsoo pitkään vanhaa perhevalokuvaa.
Tuure Keskinen ei juhli syntymäpäiväänsä sen isommin, vaan toivottaa kaikille terveyttä ja voimia näinä poikkeuksellisina aikoina.