Työn ohessa opiskelu vaatii ajankäytön hallintaa
”Miten sinä jaksat?” ”Mistä sinä löydät aikaa?” Näihin kysymyksiin Virpi Vuoristo ja Virpi Lepistö törmäävät usein, kun he kertovat opiskelevansa uutta tutkintoa työn ohessa.
– Sekä opiskelu että työ ovat niin mielekkäitä, että jaksaminen löytyy siitä. Minusta on mukava kehittää itseäni ja osaamistani opiskelun kautta ja työstäni tykkään todella paljon, toteaa Vuoristo.
– Aikaa löytyy kyllä, kunhan osaa järjestellä kalenterinsa oikein. Olen varannut kalenteristani ajan opiskelulle, työlle ja harrastuksille. Välillä on toki vaikeaa pysyä suunnitelmissa, kun opiskelutehtävien sijaan tuntuukin tärkeämmältä puhdistaa keittiön viemärit tai leipoa pullaa, nauraa Lepistö.
Sekä Vuoristo että Lepistö korostavat oman ajan merkitystä. Vuoristo jopa aloitti kuntosaliharrastuksen samaan aikaan opiskelun kanssa. Kun kalenterista löytyy sopivasti tilaa myös käsitöille, kuntosalille tai television katsomiselle, pysyvät ajatukset kasassa ja voimavarat kunnossa.
– Itselläni on käytössä neljä erilaista kalenteria, joihin merkitsen kaikki muistettavat tai tehtävät asiat. Niitä seuraamalla kaikki asiat pysyvät järjestyksessä ja kiirettä tai unohduksia ei tule, kertoo Vuoristo.
– Vaikka välillä opiskeluaika muuttuu kotityöajaksi, en ole koskaan joutunut tekemään opiskelutehtäviä öisin. Enkä ole palauttanut tehtäviä myöhässä, lisää Lepistö.
Opiskeluun käytettävä aika on tietysti pois joistakin muusta ajasta, mutta mistä?
– Kotitöistä, kuten siivoamisesta ja pyykkihommista, toteavat molemmat Virpit kuin yhdestä suusta.
Virpi Vuoristo opiskelee aikuisopiskelijana Suomen Yrittäjäopistossa. Työn ohessa suoritettavan yrittäjän ammattitutkinnon opinnot alkoivat tasan vuosi sitten. Valmistuminen on edessä jo keväällä.
– Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 1997 lähtien, joten kokemusta ja osaamista yrittäjyydestä on kertynyt jo aika tavalla. Kun minulle viime vuonna tarjoutui mahdollisuus tutkinnon suorittamiseen, otin sen ilolla vastaan, kertoo Vuoristo.
Virpi Lepistö opiskelee Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa monimuoto-opiskelijana eli työn ohessa. Tavoitteena on nuorisoalaan suuntautunut yhteisöpedagogin ammattikorkeakoulututkinto ensi syksynä, vuosi opintojen alkamisen jälkeen.
– Minulla on niin paljon opintoja ja työkokemusta tältä alalta, että suurin osa opintokurssien sisällöistä oli jo suoritettu ennen opintojen alkua, toteaa Lepistö.
– Sanotaan, että kun opiskelulle antaa pikkusormen, se vie koko käden. Virpi Vuoristo opiskelee aikuisopiskelijana nyt ensimmäistä tutkintoaan. Mutta toinen on jo suunnitelmissa.
– Kun tajusin, miten hienoa ja tavallaan myös helppoa opiskelu on, otin selvää jo seuraavasta tutkinnosta. Suunnitelmissa on, että aloitan heti yrittäjätutkinnon jälkeen puutarha-alan perustutkinnon suorittamisen. Ja sen jälkeen olen haaveillut floristin ammattitutkinnon suorittamisesta, paljastaa Vuoristo.
– Minä olen opiskellut työn ohessa jo pitkään. Itse asiassa ilmoittauduin avoimeen yliopistoon heti, kun esikoiseni syntyi. Ajattelin, että äitiyslomalla ehtii kehittää itseään. Ja siitä se kipinä syttyi. Olen suorittanut Avoimessa yliopistossa kaikkiaan kolme opintokokonaisuutta ja tämä on nyt ensimmäinen korkeakoulututkinto. Ehkä ei kuitenkaan viimeinen, kertoo Lepistö.
Työn ohessa opiskelu tarkoittaa käytännössä tehtävien tekemistä kotona ja muutamia lähiopiskelupäiviä oppilaitoksessa. Sekä Vuoristo että Lepistö toteavat, että lähiopiskelupäivät ovat mukava lisä opiskeluun.
– Vaikka opiskelupäivät ovat aika raskaita, kun yhden päivän aikana on omaksuttava paljon tietoa, ovat ne myös irtiotto arjesta. Lisäksi on tietysti kiva tavata opiskelukavereita ja saada vertaistukea esimerkiksi tehtävien tekemiseen, toteaa Lepistö.
Ihan jokaiseen lähiopiskelupäivään Lepistö ei kuitenkaan pysty osallistumaan joko aikataulullisista tai ihan taloudellisista syistä.
– Nämä opiskelupäivät ovat palkattomia vapaapäiviä töistä, hän lisää.
Kirjallisten tehtävien tekeminen saattaa aluksi tuntua haastavalta, mutta siihenkin löytyy helpotusta.
– Yrittäjän ammattitutkintoon liittyy yksi suurempi kirjallinen osuus, joka on liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Kun näin tehtävän, se tuntui ihan mahdottomalta. Mutta olen tehnyt sitä pienissä osissa, pala kerrallaan, niin työ ei tunnu liian isolta urakalta. Välillä voin vaikka maata sohvalla ja kirjata ylös ajatuksiani tehtävää varten, kertoo Vuoristo.
– Minun opiskelussani kirjallisia tehtäviä on paljon. Noin kerran kuussa on esseen tai oppimispäiväkirjan palautuspäivä. Pyrin siihen, että kirjoitan tehtäviä vähintään kahtena iltana viikossa. Välillä lipsun tästä tavoitteesta, mutta opiskelutapaani kuuluukin tehdä paljon ajatustyötä. Siinä sijaistoiminnan eli pullan leipomisen ohessa huomaan suunnittelevani esseen rakennetta, naurahtaa Lepistö.
Mikä sitten saa ihmisen ryhtymään aikuisopiskelijaksi?
– Itsensä kehittäminen, uuden oppiminen sekä omien ajatusten ja oman osaamisen laajentaminen, toteavat molemmat Virpit.