Vaalipaneeli ei tarjonnut yllätyksiä
Karkkilan työväenopisto järjesti torstaina vaalipaneelin Karkkila-salissa. Noin sata kaupunkilaista saapui kuulemaan puolueiden edustajien mielipiteitä ja kannanottoja ajankohtaisiin asioihin. Kysymykset oli laatinut illan puheenjohtaja Heikki Savola. Tentattavina olivat Raine Klemola (TE), Lauri Pohjola (KD), Rauno Salonen (KOK), Timo Toiminen (PS), Raino Velin (Kesk.), Anu Frosterus (Vihr.), Mika Tallgren (SDP), Eino Huotari (Vas.) ja Martti Härkönen (SKP). He kaikki ovat myös itse ehdolla Karkkilan kaupunginvaltuustoon. Aikaa paneelille oli varattu puolitoista tuntia, jonka aikana ei kaupungin asioita ehdittäisi kuin korkeintaan raapaista, kuten Savola heti alkuun totesi.
Aivan aluksi Heikki Savola kysyi yleisön luottamusta kaupungin päättäjiin. Noin kymmenen kättä nousi luottamuksen merkiksi.
Ei enää lisävelkaa
Ensin panelistit saivat kehua puoluettaan tai itseään, sitten heille esitettiin kysymyksiä muun muassa taloudesta, Nyhkälän harjun kentästä ja pakolaisten vastaanottamisesta. Kaikki myönsivät kaupungin velkataakan olevan niin korkea, että mahdollisten lisälainojen ottamista tulisi välttää. Veroprosentin nostamista kaikki muut paitsi Vasemmistoliiton Eino Huotari vastustivat. Huotari täsmensi, ettei hänkään halua veroäyriä nostaa, mutta sellainen tilanne saattaa koittaa, kun valtion nykyiset tuet loppuvat. Kokoomuksen Rauno Salonen puolestaan muistutti, että velkarahalla on tehty kaupunkiin tärkeitä investointeja. Raine Klemolan mukaan hänen laatimallaan vaihtoehtoisella budjetilla velkataakkaa voisi jopa vähentää. Kukaan ei nostaisi kiinteistöveroa.
”Mitä tekisit kahdella miljoonalla eurolla?”
Viime viikon Nyhkälän harju -keskusteluillassa esiin putkahtanut kahden miljoonan liikkumavara kaupungin budjetissa innotti Heikki Savolan kysymään, mihin panelistit käyttäisivät kaksi miljoonaa euroa, jos sellainen kaupungin talouteen ilmestyisi ja heillä olisi valta päättää sen sijoittamisesta.
Kaikki laittaisivat kaupungin vesi- ja viemäriverkoston sekä tiet kuntoon. Keskustan Raino Velin lyhentäisi ensisijaisesti kaupungin lainoja ja sijoittaisi 300000 euroa Nyhkälän harjun kentän kunnostamiseen. SDP:n Mika Tallgren oli hänkin kentän kunnostamisen kannalla, mutta sijoittaisi lisäksi esimerkiksi opettajien avustajien palkkaamiseen.
Nyhkälän harju ja sen liikuntaan käytetty hiekkakenttä ovat nousseet jopa vaaliteemaksi. Kysymykseen, pitääkö nykyistä kenttätasoa alentaa, myöntävästi vastasivat Rauno Salonen, Raino Velin ja Mika Tallgren. Jatkokysymyksenä Savola kysyi, riittääkö harjun kentän madaltamisen vastustamiseksi kerätty noin 1500 ihmisen allekirjoittama adressi painoarvoksi päätöksenteossa. Jos ei, kuinka monta nimeä nimilistoissa pitäisi olla, jotta ne otettaisiin päätöksissä ylipäätään huomioon. Muutamat, kuten Vihreiden Anu Frosterus edellyttäisivät adressiin vähintään 51 prosenttia kaupunkilaisten allekirjoituksia. Frosterus näki kuitenkin harjuasian liittyvän laajempaan kokonaisuuteen keskustan suunnittelussa, se pitäisi pohtia perusteellisesti ennen mahdollista madaltamista. Oman TE-nimisen ryhmän muodostava Raine Klemola näki harjupäätöstä valmistelleen rappeutuneiden puolueiden edustajat ja nauratti yleisöä väittämällä, että ”tällainen päätös onnistuu, kun sen takana on pari demaria, pari kokoomuslaista, ja Kepuunhan voi aina luottaa”. SKP:n Martti Härkönen keskittäisi liikunnan Asemanrantaan.
Lisää väkeä kaupunkiin vaikka ilman katuvaloja
Kaupungin pienevää väkilukua voisi elvyttää ja kasvattaa panelistien mukaan eri keinoin. Huotari panostaisi hyviin peruspalveluihin, jotka toimisivat houkuttimina, Tallgren tarjoaisi tyhjillään olevia tiloja halukkaille. Frosterus laajentaisi yhteistyötä yli kuntarajojen, kun taas Velin haluaisi olla tässäkin asiassa terveen itsekäs, jottei enää tulisi ammattikoulun naapurikuntaan viemisen kaltaista ilmiötä. Salonen markkinoisi Karkkilan edullisuutta ja kulttuurin rikkautta, ja myös Toiminen lisäisi todenperäistä mainontaa. Pohjola panostaisi nuoriin yrittämällä luoda heille työpaikkoja puolellatoista miljoonalla.
Katuvalojen sammuttaminen yöajaksi on puhututtanut kaupunkilaisia muutaman vuoden ajan. Niitä eivät edelleenkään sytyttäisi yön pimeimpään aikaan Rauno Salonen, Lauri Pohjola ja Timo Toiminen.
Kun yleisöstä kysyttiin, miksi Karkkilassa on sijoitettu koulutukseen noin 600000 euroa vähemmän kuin kunnissa yleensä, kaikki panelistit halusivat korjata kyseisen epäkohdan.
Tilaisuuden loppupuolella puheenjohtaja Savola tiedusteli yleisöltä, oliko se vakuuttunut panelistien esityksestä. Enää kolme kättä nousi.