”Karkkila pumppaa vesilaitoksen rahat laittomasti” – Vesihuoltopäällikön mitta täyteen
Juho Oravala seisoo Karkkilan harjulla sijaitsevan vesitornin edessä ja luo silmäyksen yli kaupungin. Viimeisen kerran, ainakin Karkkilan vesihuoltopäällikkönä. Edessä on enää työpöydän tyhjennys sekä avaimien ja puhelimen palauttaminen. Vuonna 2016 Karkkilan kaupungin palveluksessa aloittanut Oravala kertoo siirtyvänsä vesilaitosmestariksi naapurikuntaan Vihtiin. Onko syynä kenties urakehitys?
– Tiedä sitä, palkka ainakin pienenee, mutta työnkuva on selkeämpi ja haastavat tilanteet loogisia eivätkä juurisyyt ole poliittisia, Juho Oravala paljastaa.
Karkkilan vesi- ja viemäriverkoston huono kunto on puhuttanut jo pitkään. Käytännössä vanhoja putkia korjataan ja uusitaan sitä mukaa kuin ne hajoavat – eli alkavat vuotaa kaduille tai kellareihin.
– Karkkilan vesi- ja viemäriverkostoon on kertynyt paljon korjausvelkaa ja putkistot ovat monilla alueilla heikkokuntoisia, Oravala vahvistaa.
Hänen mukaansa verkostosaneerauksiin tulisi panostaa vuositasolla vähintään 600 000 euroa, jotta verkoston toimintavarmuus saataisiin pysymään kohtuullisella tasolla.
Tuollaista summaa ei ole Karkkilan vesi- ja viemäriverkostoon satsattu. Ei lähellekään, vaikka Vesilaitos tuottaa joka vuosi voittoa.
– Vuosien 2016 ja 2020 välisenä aikana Vesilaitokselle on kertynyt ylijäämää noin 550 000 euroa, Juho Oravala vahvistaa.
Ylijäämän luulisi antavan jonkin verran pelivaraa panostaa vesi- ja viemäriverkostoon.
Vesilaitos ei tuota rahaa näe, vaan se siirretään kaupungin muihin menoeriin, osin laittomasti, kuten Juho Oravala väittää.
– Vesihuoltolaissa sanotaan, että vesihuollosta kerättävien maksujen tulee kiertää takaisin vesihuollon järjestämiseen ja niihin saa sisällyttää enintään kohtuullisen tuoton pääomalle. Tämän kohtuullisen tuoton kaupunki voi käyttää parhaaksi näkemällään tavalla. Ymmärtääkseni valtuustossa on aikoinaan päätetty, miten paljon tämä kohtuullinen tuotto on ja se on sisällytetty Vesilaitoksen kirjanpitoon. Vesilaitoksen ylijäämän käyttö muuhun kuin vesihuollon kehittämiseen ja saneerauksiin on vesihuoltolain vastaista, Oravala sanoo.

”Meno kuin Carunassa”
Valtuuston kokouksessa jaetussa talousarviossa on merkitty Vesilaitoksella olevan lainaa, jota lyhennetään vuosittain lähes 150 000 eurolla. Mikä tämä laina mahtaa olla?
– Vesilaitokselle siirretty laina on vain keino rahastaa sitä hieman lisää. Esimerkiksi Carunassa käytetään samaa mekanismia. Siinä pääomistajat myöntävät korkeakorkoisen lainan yhtiölleen ja saavat näin yhtiön menopuolella näkyvät lainojen korkokustannukset tuloiksi omille tileilleen. Jos Vesilaitos olisi todellisuudessa tarvinnut lainaa, se olisi saanut pankista huomattavasti edullisemman vaihtoehdon, Juho Oravala pamauttaa.
Miten Karkkilan vesi- ja viemäriverkosto sitten saadaan kuntoon?
– Jos olisin saanut vapaat kädet olisi vesihuoltoa kehitetty vastaamaan nykypäivää. Resursseja ja toimintavarmuutta olisi lisätty ja rahavirrat olisi kohdennettu tarkemmin sinne, minne ne lainopillisestikin kuuluvat, Oravala toteaa.
Hän kuitenkin korostaa, että vesi- ja viemäriverkostoa ei tulla koskaan saamaan täysin kuntoon.
– Vesihuoltoverkostoa voidaan pitää toimintavarmuudeltaan ja kunnoltaan tietyllä hyväksyttävällä tasolla ja jopa parantaa, jos resursseja osataan kohdentaa oikein. Vesihuoltoverkoston saneerauksissa tinkiminen ei pitäisi näkyä säästönä kaupungin tilinpäätöksessä. Taseyksikön tuloksen kirjaaminen kaupungin tilinpäätöksen alle vääristää kaupungin talouden tilaa ja antaa siitä todellisuutta ruusuisemman kuvan, Juho Oravala tiivistää.
Vesihuoltopäällikkö Juho Oravala kertoo muitakin syitä siirtymiselleen muualle.
– Vaihdan työpaikkaa, koska työilmapiiri kaupungintalolla on heikentynyt, eikä vesihuollon resurssien kohdentaminen vesihuoltolain edellyttämällä tavalla näytä olevan mahdollista Karkkilan kuupungin ahdingosta johtuen. Tulin aikoinaan Karkkilaan vastaamaan vesihuollosta, en oikaisemaan kaupungin taloutta. Toivoisin myös, että asioista päättävät tahot kantaisivat vastuunsa ja vaatisivat muutakin kuin leipää ja sirkushuveja, Juho Oravala sanoo, sulkee kaupungintalon ulko-oven ja varmistaa että se menee lukkoon.