Teemu Linnakoski: ”Päätöksentekoon talousvastuuta ja kuntalaisten kuulemista”
Teemu Linnakoski kertoo olleensa aina kiinnostunut politiikasta, myös kunnallisella tasolla. Esteeksi ehdokkuudelle kuntavaaleissa on kuitenkin noussut se, että hän ei ole kokenut mitään puoluetta kunnolla omakseen. Kun Linnakoski kuuli, että hänen vanha kaverinsa ja urheilutoverinsa on ajamassa Nyhkälänharjun kentän madaltamista, hän marssi oitis tämän pakeille. Linnakosken mielestä koulun lähiliikuntapaikkahanke olisi ollut tehtävissä kustannustehokkaammin nykyisellä korkeudella. – Koska olin kiinnostunut tästä harjujutusta, minulle ehdotettiin asettumista ehdokkaaksi kuntavaaleissa, sillä siten avautuisi mahdollisuus vaikuttaa asioihin, Teemu Linnakoski muistelee talvella käytyjä keskusteluja.
Pettymys poliittiseen peliin
Hän sanoo lupautuneensa SDP:n sitoutumattomaksi ehdokkaaksi sillä ehdolla, että hankkeen toteutusta mietittäisiin myös talouden ja tulevaisuuden kehittämismahdollisuuksien kannalta. Linnakosken mukaan parin viikon kuluttua hänelle ilmoitettiinkin, että hanke on vedetty pois. – Tilaa vaihtoehtoisille ajatuksille tuntui tämän myötä olevan ja allekirjoitin ehdokaspaperin lupaukseni mukaisesti, kertoo Linnakoski.
Kun Teemu Linnakoskelle sitten valkeni, että hankkeen valmistelua kuitenkin jatketaan kiireellä kohti kentän madallusta, hänelle heräsi ristiriitaisia ajatuksia ehdokkuudesta.
– En tiedä mihin petyin eniten, ehkä tällaiseen poliittiseen peliin. Tuntuu että madaltaminen oli jo päätetty, mutta sitä valmistelemaan nimettiin vain eri henkilöt, Linnakoski pohtii.
”Kuntalaisten mielipiteitä ei otettu tarpeeksi huomioon päätöstä tehtäessä”
Päätöksentekoprosessi oli miehen mielestä sen verran yksipuolinen, ettei häntä ole SDP:n toriteltalla nähty. Kaupunginvaltuuston tuoretta päätöstä Nyhkälänharjun osalta Linnakoski arvostelee myös sen vuoksi, että sitä tehneet eivät ottaneet huomioon yli 1700 madaltamista vastustaneen ihmisen allekirjoittamaa adressia. – 1700 ihmistä verrattuna vaikkapa viime kuntavaaleissa äänestäneiden määrään (hiukan yli 4000) on mielestäni todellakin sellainen määrä, että se pitäisi huomioida päätöksenteossa, Linnakoski jyrähtää. Hän myös harmittelee sitä, että madaltamista ei huomattu vastustaa aloitteella asiaa koskevasta kansanäänestyksestä. – Kuntalain mukaan valtuuston tulee ottaa aloite neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä käsittelyyn, jos vaatimuksen takana on vähintään viisi prosenttia yli 15 -vuotiaista. 1700 ylittää reippaasti tuon rajan, Teemu Linnakoski kalkyloi. – Kukaan ei tiedä, olisiko äänestys muuttanut lopputulosta, mutta ainakin se olisi pakottanut suunnittelemaan hankkeet huomattavasti perusteellisemmin ja esittelemään vaihtoehtojen hyödyt ja haitat kuntalaisille. Vaikka asia onkin nyt demokraattisesti päätetty, voidaan olla eri mieltä siitä, oliko päätös uuden kuntalain hengen mukainen. Lain uudistamisen yksi tärkeimmistä tavoitteista oli parantaa kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia päätöksentekoon, toteaa Linnakoski.
”Karkkila vetovoimaiseksi”
Vaikka tapaus harju mietityttää Teemu Linnakoskea, hän haluaa katsoa eteenpäin ja pohtia myös muita kaupunkiin ja sen asukkaisiin vaikuttavia asioita. Mies panostaisi siihen, että kaupunki saataisiin niin houkuttelevaksi uusille asukkaille esimerkiksi pääkaupunkiseudulta. Keinoina hän näkee joustavan tontti-, lupa- ja kaavoituspolitiikan sekä varhaiskasvatukseen panostamisen. Kouluverkosto täällä onkin hänen mielestään jo hyvässä kunnossa.
Kaikesta huolimatta syntyperäinen karkkilalainen Teemu Linnakoski pitää kotikaupunkiaan hyvänä paikkana asua ja ottaa osaa monipuolisesti sen tarjoamiin toimintoihin. – Kunhan vaan asukkailta ei menisi usko vaikuttamismahdollisuuksiinsa viimeaikaisten tapahtumien myötä, Teemu Linnakoski toivoo.